piątek, 28 kwietnia 2017

NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI



Prosty przepis i niewyszukane składniki, a mamy pyszny i szybki obiad, który zadowoli każdego. Zapiekane naleśniki można też podać na spotkaniu ze znajomymi lub zabrać na lunch do pracy. 

Naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1 szklanki wody
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 100 g żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • zioła prowansalskie

Naleśniki: Mąkę ze szczyptą soli, jajka i mleko miksujemy. Miksując dolewamy około 1 szklanki wody, do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Rozgrzewamy patelnię, przy pomocy pędzelka smarujemy ją olejem i wylewamy porcję ciasta. Smażymy kolejno 10 nieco grubszych i słabo przyrumienionych naleśników. 

Dodatkowo: Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Podsmażamy razem na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i lekko studzimy.
Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. 2 – 3 łyżki startego sera oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy do pieczarek i mieszamy.
Na każdy naleśnik wykładamy 1 sporą łyżkę farszu, rozprowadzając go po całej powierzchni. Naleśniki zwijamy w ruloniki i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Przy pomocy pędzelka wierzch naleśników smarujemy śmietanką, posypujemy ziołami prowansalskimi i posypujemy resztą tartego sera. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 

1 komentarz: