piątek, 14 kwietnia 2017

BARANEK WIELKANOCNY W MAŚLANYM FUTERKU



Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju oraz udanych spotkań w gronie rodziny.
Wesołego Alleluja!!!

Baranka wielkanocnego z marmurkowego ciasta udekorowałam w tym roku maślanym futerkiem. Pięknie się prezentuje wśród kolorowych jajeczek, a dobrze schłodzony i owinięty celofanem wytrzyma nawet podróż w wielkanocnym koszyku.

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 120 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka przesianego cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ewent. zielony barwnik spożywczy
  • cukrowe kwiatki
  • 2 migdały
  • 2 ziarenka pieprzu

Formę na baranka o pojemności ok. 700 ml natłuszczamy masłem i oprószoną mąką.
Masło ucieramy ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na jasny puch. Mieszając stopniowo dodajemy po 1 jajku i części przesianej mąki tortowej i ziemniaczanej z proszkiem do pieczenia. 1/3 część masy przekładamy do przygotowanej formy. Pozostałą część dzielimy na połowę i do jednej z porcji wsypujemy kakao. Miksujemy i przekładamy na białą część w formie. Na wierzch wykładamy pozostałą białą część ciasta.
Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy. Wyrośniętą górkę ciasta ścinamy nożem, aby baranek równo stał.
Masło miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na jasną, puszysta masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki i dekorujemy baranka maślanym futerkiem. Do części maślanej masy można dodać odrobinę zielonego barwnika i u podstawy baranka wycisnąć trawkę, a na niej umocować cukrowe kwiatki. Uszy baranka robimy z migdałów, a oczy z ziarenek pieprzu. Gotowego baranka przechowujemy w lodówce.

Pomysły na inne baranki oraz ciasta wielkanocne znajdziecie TUTAJ

3 komentarze:

  1. Piękny ten Twój baranek i jak starannie wykonany!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak sklepowy (to oczywiście komplement!) Szukam właśnie pomysłów na ciasta, najlepiej jakieś torty w warszawie z dowozem, bo moje umiejętności nie pozwolą na zrobienie takiego pięknego ciasta! Ale sprobuję na pewno zrobić dla siebie, bez okazji i bez poddania się ocenie innych :)

    OdpowiedzUsuń