Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju oraz udanych spotkań w gronie rodziny.
Wesołego Alleluja!!!
Radosnego, wiosennego nastroju oraz udanych spotkań w gronie rodziny.
Wesołego Alleluja!!!
Baranka wielkanocnego z marmurkowego ciasta udekorowałam w
tym roku maślanym futerkiem. Pięknie się prezentuje wśród kolorowych jajeczek,
a dobrze schłodzony i owinięty celofanem wytrzyma nawet podróż w wielkanocnym
koszyku.
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 jajka
- 120 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka przesianego cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- ewent. zielony barwnik spożywczy
- cukrowe kwiatki
- 2 migdały
- 2 ziarenka pieprzu
Formę na baranka o pojemności ok. 700 ml natłuszczamy masłem
i oprószoną mąką.
Masło ucieramy ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na
jasny puch. Mieszając stopniowo dodajemy po 1 jajku i części przesianej mąki tortowej
i ziemniaczanej z proszkiem do pieczenia. 1/3 część masy przekładamy do
przygotowanej formy. Pozostałą część dzielimy na połowę i do jednej z porcji
wsypujemy kakao. Miksujemy i przekładamy na białą część w formie. Na wierzch
wykładamy pozostałą białą część ciasta.
Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w formie,
a następnie delikatnie wyjmujemy. Wyrośniętą górkę ciasta ścinamy nożem, aby
baranek równo stał.
Masło miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na jasną,
puszysta masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej
gwiazdki i dekorujemy baranka maślanym futerkiem. Do części maślanej masy można
dodać odrobinę zielonego barwnika i u podstawy baranka wycisnąć trawkę, a na
niej umocować cukrowe kwiatki. Uszy baranka robimy z migdałów, a oczy z
ziarenek pieprzu. Gotowego baranka przechowujemy w lodówce.
Pomysły na inne baranki oraz ciasta wielkanocne znajdziecie TUTAJ
Pomysły na inne baranki oraz ciasta wielkanocne znajdziecie TUTAJ
śliczny!
OdpowiedzUsuńPiękny ten Twój baranek i jak starannie wykonany!
OdpowiedzUsuńWygląda jak sklepowy (to oczywiście komplement!) Szukam właśnie pomysłów na ciasta, najlepiej jakieś torty w warszawie z dowozem, bo moje umiejętności nie pozwolą na zrobienie takiego pięknego ciasta! Ale sprobuję na pewno zrobić dla siebie, bez okazji i bez poddania się ocenie innych :)
OdpowiedzUsuń