środa, 5 kwietnia 2017

PASZTET DROBIOWY Z PIECZARKAMI




Moja propozycja na lekki pasztet drobiowy z pieczarkami. Pyszny i aromatyczny, a jednocześnie bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Polecam!

Składniki:
  • 1 kurczak ugotowany w rosole
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz czarny do smaku

Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę i podsmażamy razem na niewielkiej ilości oleju.  Studzimy. Bułkę namaczamy w szklance rosołu. Odciskamy i razem z mięsem pozbawionym kości i skóry oraz pieczarkami z cebulą mielimy dwa razy w maszynce do mięsa.
Do masy dodajemy jajko, rosół pozostały po moczeniu bułki, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową, majeranek, słodką paprykę oraz pieprz i sól do smaku. Masę dobrze wyrabiamy.
Keksówkę o wymiarach 12 x 23 cm lub podobną smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Napełniamy masą, dobrze ją ubijając. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 1800C. Upieczony pasztet przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz