Moja propozycja na lekki pasztet drobiowy z pieczarkami. Pyszny
i aromatyczny, a jednocześnie bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Polecam!
- 1 kurczak ugotowany w rosole
- 30 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 bułka kajzerka
- 1 szklanka rosołu
- 1 jajko
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz czarny do smaku
Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę i
podsmażamy razem na niewielkiej ilości oleju. Studzimy. Bułkę namaczamy w szklance rosołu.
Odciskamy i razem z mięsem pozbawionym kości i skóry oraz pieczarkami z cebulą
mielimy dwa razy w maszynce do mięsa.
Do masy dodajemy jajko, rosół pozostały po moczeniu bułki,
pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową, majeranek, słodką paprykę oraz pieprz i sól
do smaku. Masę dobrze wyrabiamy.
Keksówkę o wymiarach 12 x 23 cm lub podobną smarujemy masłem
i oprószamy bułką tartą. Napełniamy masą, dobrze ją ubijając. Pieczemy 60 minut
w piekarniku nagrzanym do 1800C. Upieczony pasztet przechowujemy w
lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz