czwartek, 30 lipca 2015

CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I AJERKONIAKIEM




Porzeczkowe ciasto ucierane z dodatkiem ajerkoniaku, któremu zawdzięcza delikatny aromat i wilgotność. Smaczne, proste i długo zachowujące świeżość. Polecam!

  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml ajerkoniaku
  • 350 g czerwonej porzeczki (ok. 2 szklanek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia

Miękkie masło ucieramy z cukrem, a następnie cały czas ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku na przemian z porcją maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wlewamy ajerkoniak, mieszamy i wsypujemy oczyszczone porzeczki wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy, aby owoce równo rozłożyły się w całym cieście. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20 x 26 cm natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

1 komentarz: