Porzeczkowe ciasto ucierane z dodatkiem ajerkoniaku, któremu
zawdzięcza delikatny aromat i wilgotność. Smaczne, proste i długo zachowujące świeżość. Polecam!
- 150 g masła lub margaryny
- 1 ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml ajerkoniaku
- 350 g czerwonej porzeczki (ok. 2 szklanek)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem, a następnie cały czas
ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku na przemian z porcją maki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia. Wlewamy ajerkoniak, mieszamy i wsypujemy oczyszczone
porzeczki wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy, aby owoce
równo rozłożyły się w całym cieście. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20
x 26 cm natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C
bez termoobiegu). Ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Wygląda super, i ten ajerkoniak w cieście...mmmm :)
OdpowiedzUsuń