poniedziałek, 6 lipca 2015

CIASTO JAGODOWE NOCE




Ciemne, soczyste, leśne jagody – uwielbiam zbierać i jeść! Świetnie smakują w połączeniu z czekoladą, więc warstwy kakaowego murzynka przełożyłam galaretką z jagodami i czekoladową pianką. Ciasto nasączyłam kawą z alkoholem, ale na przyjęciach dla dzieci z tej opcji można oczywiście zrezygnować. Moje jagodowe kostki są orzeźwiające, mocno czekoladowe i niezwykle pyszne. Polecam!

Ciasto:
  • 150 g masła lub margaryny
  • ¼ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka jagodowa:
  • 1 ½ szklanki jagód świeżych lub mrożonych
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 400 ml wody
Pianka czekoladowa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
Poncz do nasączenia:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ½ szklanki wody
  • 50 ml rumu
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto: W garnku z grubym dnem zagotowujemy mleko z masłem, cukrem i kakao. Zmniejszamy ogień i mieszając gotujemy ok. 3 – 5 minut. Z gorącej masy odlewamy pół szklanki na polewę, a resztę studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek. Zimną masę miksujemy, dodając stopniowo po 1 żółtku oraz porcji mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie, przy pomocy szpatułki mieszamy z ciastem. Masę przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 15 x 28 cm lub do tortownicy o średnicy 20 – 21 cm. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).

Galaretka jagodowa: Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy i dodajemy jagody. 

Pianka czekoladowa: 200 ml śmietany kremówki podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i wciąż podgrzewając mieszamy do momentu aż się rozpuści. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 3 – 4 godziny. Po tym czasie pozostałe 100 ml śmietany ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo po 1 łyżce schłodzonej masy czekoladowej. 

Poncz do nasączenia: Kawę zalewamy ½ szklanki gotowanej wody. Dodajemy cukier i rum. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Wykonanie: Zimne ciasto wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na dnie blaszki i nasączamy połową ponczu. Na ciasto wykładamy zaczynającą tężeć galaretkę z jagodami i odstawiamy do lodówki do jej całkowitego stężenia. Po tym czasie na galaretkę wykładamy piankę czekoladową, rozsmarowujemy i delikatnie dociskamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy go pozostałym ponczem i smarujemy odlaną wcześniej z ciasta masą czekoladową (jeśli jest zbyt gęsta, można ją podgrzać). Ciasto można dodatkowo udekorować pianką czekoladową i jagodami.

6 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda oszałamiająco ... musi być przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i na bank pyszne.
    Połączenie jagód i czekoladowych smaków to jest to ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy zamiast jagód mogą być wiśnie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jagody można zastąpić wiśniami i użyć do pary galaretki o smaku wiśniowym.

      Usuń