sobota, 10 maja 2014

ROLADA Z RABARBAREM I BUDYNIEM




Sezon rabarbarowy zaczynam w tym roku od tej uroczej kakaowej rolady. Wymyśliłam ją na szybko, oczekując przyjazdu siostry. Bardzo jej smakowała;) Jest puszysta, mięciutka i rozpływająca się w ustach. Po prostu rewelacja! Polecam!

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 ½ szklanki mleka
  • cukier puder do posypania

Rabarbar obieramy i kroimy w ok. 5-centymetrowe paski. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia (koniecznie!) i równomiernie układamy na niej paski rabarbaru.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką, tylko tyle aby składniki się połączyły. Masę wylewamy równą warstwą na rabarbar i pieczemy przez 30 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C.
W tym czasie 1 szklankę mleka zagotowujemy, a pozostałe mieszamy z budyniem. Jeśli używamy budyniu bez cukru dodajemy go tyle ile podano w opisie na opakowaniu. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia.
Upieczony biszkopt wykładamy na rozłożoną i oprószoną cukrem ściereczkę, tak aby na wierzchu był papier do pieczenia. Delikatnie odklejamy go od warstwy rabarbaru (można sobie pomóc szerokim nożem). Roladę równomiernie smarujemy ciepłym budyniem (od strony z rabarbarem) i zwijamy wzdłuż krótszego boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do przestudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

RabarbaloveRabarbalove

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy blog kulinarny z interesującymi przepisami. Gratuluję pomysłu :)
    Zapraszam też do mnie i pozdrawiam.
    www.odpowiedzinatrudnepytania.pl

    OdpowiedzUsuń