poniedziałek, 5 maja 2014

HERBATNIKI KAKAOWE




Kakaowe herbatniki, do przygotowania w kilka chwil. Maślane i kruche. W sam raz do popołudniowej herbatki. Na podstawie przepisu Nigelli Lawson z "Jak być domową boginią". Polecam!

Składniki na 1 dużą blachę – ok. 25 ciasteczek:
  • 200 g miękkiego masła
  • 110 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło z cukrem ucieramy na jasny puch. Dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy do połączenia się składników. Dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczając układamy je w co najmniej centymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Każdą kulkę dodatkowo spłaszczamy wypukłą stroną widelca, tworząc tym samym dekoracyjne paski.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1700C i wstawiamy ciasteczka na 5 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 1500C i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut. Studzimy na metalowej kratce.

4 komentarze:

  1. Wspaniałe herbatniki, sama jeszcze nie robiłam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. a mozna zrobić kwadratowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, więc nie mogę zagwarantować efektu, choć teoretycznie można spróbować rozwałkować ciasto niezbyt cienko i powycinać kwadraty. Na pewno udałoby się z herbatnikami maślanymi, które również mam na blogu.

      Usuń