poniedziałek, 26 maja 2014

SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO




Ten pyszny serniczek przygotowałam z myślą o akcji „Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami Winiary”, w ramach której otrzymałam do przetestowania nowe galaretki o smaku jagodowym. W upalny dzień okazał się deserem idealnym! Zimny, orzeźwiający, rozpływający się w ustach, a do tego zachęcający kolorami. Rewelacja!

Spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
Masa serowo-jagodowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 galaretki jagodowe Winiary

Spód: Herbatniki mielimy w malakserze lub bardzo drobno kruszymy. Masło roztapiamy i mieszamy z herbatnikami. Masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 24-26 cm. Chłodzimy w lodówce.
Masa serowo-jagodowa: Jagody przecieramy przez sito lub miksujemy blenderem (jeśli używamy mrożonych, wcześniej należy je rozmrozić). Masło roztapiamy i miksujemy z cukrem pudrem. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy po 1 łyżce twarogu. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała, następnie dolewamy ¼ szklanki wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy i wlewamy do masy serowej, dobrze miksując. Masę dzielimy mniej więcej na połowę i do jednej części dodajemy przetarte jagody. Miksujemy i wylewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia, a następnie delikatnie wylewamy jasną masę serową. Chłodzimy w lodówce do stężenia. Galaretki jagodowe przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Studzimy i kiedy zaczną lekko tężeć wylewamy na sernik. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

1 komentarz: