czwartek, 22 maja 2014

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MARYNOWANYMI PIECZARKAMI




Lekka i pyszna sałatka ziemniaczana z dressingiem koperkowy, marynowanymi pieczarkami oraz wiosennymi rzodkiewkami i ogórkami. Orzeźwiająca i chrupiąca. Świetna na upalne dni w porze obiadowej i nie tylko. Polecam!

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 2 długie ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • 300 ml słoik marynowanych pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki zalewy z marynowanych pieczarek
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku lub na parze do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w plasterki.
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki lub jeśli są duże na mniejsze kawałki.
Rzodkiewki kroimy również w plasterki, a cebulę w nieduże paski.
Pieczarki odcedzamy, zachowując 3 łyżki zalewy i kroimy w plasterki.
Koperek drobno siekamy i mieszamy z oliwą, zalewą z pieczarek i musztardą.
Wszystkie pokrojone składniki łączymy, polewamy dressingiem koperkowym i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

1 komentarz: