sobota, 31 maja 2014

ZRAZY Z KARKÓWKI Z PIECZARKAMI




Te zrazy to prawdziwa uczta dla wielbicieli mięsa i pieczarek. Soczysta, krucha karkówka z dużą ilością pieczarkowego nadzienia, które częściowo znajduje się też w aromatycznym, aksamitnym sosie. Kiedy podałam je do kaszy gryczanej mój mąż był w siódmym niebie. Z podanej porcji przygotowałam 10 zrazów. Polecam!

  • 1 kg karkówki
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki śmietany

Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka minut, aż zaczną się lekko rumienić. Studzimy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z drobno posiekaną pietruszką.
Karkówkę kroimy w 1-centymetrowe plastry. Cienko je rozklepujemy i oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster mięsa wykładamy po 1 łyżce pieczarek (farsz, który pozostanie niewykorzystany zachowujemy). Rozsmarowujemy je po całej powierzchni i delikatnie zwijamy roladki. Aby się nie rozwalały, możemy je spiąć wykałaczkami. Zrazy podsmażamy z wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Przekładamy je do garnka razem z pozostałym farszem pieczarkowym. Wlewamy półtorej szklanki wody i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30-40 minut do miękkości mięsa (lub 12 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo). Gotowe zrazy przekładamy na talerz. Mąkę ziemniaczaną mieszamy ze śmietaną i wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Częścią sosu polewamy zrazy, a resztę podajemy w sosjerce.

4 komentarze:

  1. Takiej karkówki jeszcze nie próbowałem. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrazy idealne rozpływają się w ustach, szukałam inspiracji na karkówkę inaczej i to jest to na pewno często będzie gościć na naszym stole, biesiadnicy zachwyceni i już jest pomysł na obiad świąteczny. Polecam, a z kaszą idealna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Robię je właśnie drugi raz. Bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń