środa, 28 maja 2014

KLOPSIKI ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM




A na obiad – klopsiki! Tym razem zapiekane w sosie pomidorowym z delikatną serową pierzynką. Smaczne i niebanalne, najlepiej smakują podane do makaronu. Polecam!

Klopsiki:
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Sos:
  • 1 duża cebula
  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g żółtego sera

Klopsiki: Do mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, pietruszkę i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy i formujemy okrągłe klopsiki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Sos: Na oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Wlewamy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sosem zalewamy klopsiki w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 1900C na 45 minut. Po tym czasie wierzch posypujemy żółtym serem startym na tarce i zapiekamy jeszcze około 10-15 minut do momentu, aż ser się rozpuści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz