wtorek, 19 kwietnia 2016

ŻEBERKA W MIODZIE




Jakiś czas temu mąż spędził kilka miesięcy w Holandii. Przywiązany do tradycyjnych polskich potraw bardzo narzekał na holenderską kuchnię, z wyjątkiem jednego obiadu, który do tej pory wspomina z błogim uśmiechem: żeberka w miodzie z frytkami! Przepisu oczywiście nie przywiózł, więc aby go uszczęśliwić posiłkowałam się jedynie opisem smaku. Żeberka wyszły niesamowicie pyszne, soczyste, miękkie i słodko-pikantne. Smakowały całej rodzinie, więc wchodzą na stałe do naszego menu.

  • 1 kg żeberek
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 ½ łyżeczki soli

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Miód mieszamy z musztardą, oliwą, octem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy wszystkie przyprawy i sól. Mieszamy. Marynatą nacieramy mięso z wszystkich stron, układamy w pojemniku z pokrywką i na kilka godzin wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Zamarynowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 1 – 1,5 godziny, do miękkości, w piekarniku nagrzanego do 1800C. Przed końcem pieczenia żeberka można odsłonić, aby się lekko przyrumieniły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz