poniedziałek, 11 kwietnia 2016

KAWOWY TORT BEZOWY




Pyszny i elegancki tort bezowy z delikatnym kremem kawowym. Jeśli blaty bezowe upieczemy dzień wcześniej, zostawiając je na noc w piekarniku, tuż przed podaniem wystarczy przygotować krem i złożyć całość. Pracy jest przy nim naprawdę niewiele, a tort zachwyci każdych gości, zarówno smakiem, jak i wyglądem. Gorąco polecam!

Tort kawowy przygotowałam podobnie jak CYTRYNOWY

Blaty bezowe:
  • 8  białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kakao do oprószenia

Blaty bezowe: Białka (najlepiej lekko schłodzone) ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywną masę. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a następnie cukier puder. Na koniec dodajemy łyżeczkę octu i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy.
Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na jednym z nich rysujemy ołówkiem 2 okręgi o średnicy ok. 18 - 20 cm, a na drugim 1. Papier odwracamy grafitem do spodu, a od góry delikatnie wykładamy masę z białek rozprowadzając ją na grubość ok. 1 – 1,5 cm po całej powierzchni okręgów. Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 1800C. Wstawiamy obie blaszki jednocześnie i od razu zmniejszamy temperaturę do 1100C. Pieczemy 90 minut, a po tym czasie piekarnik wyłączamy i nie otwierając zostawiamy w nim bezy, aż do przestudzenia. 

Krem: Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo łyżkę cukru pudru, serek mascarpone i kawę. 

Wykonanie: Wystudzone blaty bezowe delikatnie zdejmujemy z papieru do pieczenia. Pierwszy blat układamy na paterze. Delikatnie smarujemy częścią kremu (nic nie szkodzi, jeśli krucha beza lekko popęka). Przykrywamy drugim blatem bezowym, smarujemy kremem i delikatnie dociskamy trzecim blatem. Resztę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i dekorujemy górę tortu. Całość oprószamy ciemnym kakao. 

3 komentarze:

  1. robiłam kiedyś podobny; jest przepyszny!!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię kawowe desery :) tort piewsza klasa! :) wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmm ale bym sobie teraz kawałek zjadła

    OdpowiedzUsuń