piątek, 8 kwietnia 2016

CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ




Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem to nasz ostatni rodzinny hit. Jadłam je niedawno u koleżanki, potem widziałam podobne w programie „Ewa gotuje” i łącząc zdobyte informacje wyczarowałam własną wersję. Robi się je łatwo i szybko, a ledwo się skończą, wszyscy upominają się o następne. Córka zabiera je do szkoły, mąż do pracy, ja pogryzam do popołudniowej kawki. Świetne jako przekąska dla niespodziewanych gości, a także do zabrania na dłuższą wycieczkę. Są sycące, lekko słodkie i dają pozytywny zastrzyk energii. Gorąco polecam!

  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płynnego miodu

Do płatków owsianych wsypujemy lekko przesiekaną żurawinę, słonecznik, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło, roztrzepane jajko i miód. Wszystko razem mieszamy do uzyskania lepiej masy. Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie nabieramy niewielką porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego, mocno ugniatamy, formujemy kulkę i dociskając od góry drugą dłonią mocno ją rozpłaszczamy. Ciasteczka układamy w niedużych odstępach na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy 16 – 17 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) do lekkiego zezłocenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz