piątek, 15 kwietnia 2016

BROWNIE Z ORZECHAMI




Nie ma nic prostszego i równie pysznego jak brownie. To już kolejny wypróbowany przeze mnie przepis, tym razem w oparciu o brownie Nigelli Lawson z książki „Jak być domową boginią”, ale jak zwykle u mnie, po sporych modyfikacjach. Chrupiące orzechy w lekko wilgotnym i mocno czekoladowym cieście sprawdzają się super. Polecam!

  • 300 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 330 g cukru (1 ½ szklanki)
  • 200 g maki pszennej (1 1/3 szklanki)
  • ½ łyżeczki soli
  • 150 – 200 g orzechów włoskich

Masło z czekoladą topimy w garnku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy przestudzone masło z czekoladą, a następnie sól i przesianą mąkę. Miksujemy. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 x 26 cm lub podobnej. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Gotowe ciasto powinno być z wierzchu suche i jasnobrązowe, a w środku ciemne i wilgotne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz