środa, 13 kwietnia 2016

ZRAZY ZE SCHABU




 Tradycyjne zrazy przygotowuję najczęściej z mięsa wieprzowego, co znacznie skraca czas ich przygotowania. Są też dużo tańsze od wołowych, a równie smaczne, więc możemy sobie na nie pozwolić nie tylko od święta. Świetne z ziemniakami lub dowolną, ulubioną kaszą. Polecam!

  • 8 plastrów schabu
  • 100 g boczku
  • 2 ogórki kiszone 
  • 1 większa marchewka
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Plastry schabu cienko rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek wykładamy pół łyżeczki musztardy i rozsmarowujemy.
Z boczku, ogórków, marchewki i cebuli wykrawamy po 8 mniej więcej równych, podłużnych kawałków. Po jednym kawałku każdego rodzaju układamy na mięsie i zwijamy ciasne roladki. Spinamy je wykałaczkami i obtaczamy w mące. Rumienimy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju, zalewamy 1 – 2 szklankami wody i dusimy pod przykryciem, do miękkości ok. 40 – 50 min ( lub 14 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo). Podajemy razem z wytworzonym sosem, który dodatkowo można zabielić odrobiną śmietany. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz