Tradycyjne zrazy przygotowuję najczęściej z mięsa
wieprzowego, co znacznie skraca czas ich przygotowania. Są też dużo tańsze od
wołowych, a równie smaczne, więc możemy sobie na nie pozwolić nie tylko od święta. Świetne z
ziemniakami lub dowolną, ulubioną kaszą. Polecam!
- 8 plastrów schabu
- 100 g boczku
- 2 ogórki kiszone
- 1 większa marchewka
- 1 cebula
- 4 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
Plastry schabu cienko rozbijamy i przyprawiamy solą i
pieprzem. Na każdy kawałek wykładamy pół łyżeczki musztardy i rozsmarowujemy.
Z boczku, ogórków, marchewki i cebuli wykrawamy po 8 mniej
więcej równych, podłużnych kawałków. Po jednym kawałku każdego rodzaju układamy
na mięsie i zwijamy ciasne roladki. Spinamy je wykałaczkami i obtaczamy w mące.
Rumienimy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju, zalewamy 1 – 2 szklankami
wody i dusimy pod przykryciem, do miękkości ok. 40 – 50 min ( lub 14 minut pod
pokrywą szybkowarową na poziomie turbo). Podajemy razem z wytworzonym sosem,
który dodatkowo można zabielić odrobiną śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz