czwartek, 7 kwietnia 2016

ZAPIEKANKA GYROS Z MAKARONEM




Pyszna i sycąca zapiekanka makaronowa z kurczakiem w przyprawie do gyrosa, przygotowana podobnie jak TA na ryżu, jednak z delikatną modyfikacją. W związku z tym, że makaron jest bardziej sycący od ryżu, śmietanę zamieniłam na jogurt, a ser żółty na mozzarellę. Dodałam też czosnek i kukurydzę. My uwielbiamy obie wersje. Gorąco polecam!

  • 300 g makaronu świderki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 – 4 paski papryki konserwowej
  • 2 kulki sera mozzarella (po 125 g)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mały jogurt naturalny (150 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • ½ op. przyprawy do gyrosa
  • olej do smażenia

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Jogurt mieszamy z majonezem, keczupem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Połową sosu polewamy makaron.
Mięso kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, posypując w trakcie smażenia przyprawą do gyrosa. Wykładamy na makaron i posypujemy jedną kulką mozzarelli startą na tarce.
Ogórki i paprykę kroimy w kostkę, a kukurydzę odsączamy. Warzywami równomiernie posypujemy mięso. Polewamy resztą sosu i posypujemy pozostałym startym serem.
Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 2000C przez 15 – 20 minut.

6 komentarzy:

  1. Jaką sałatkę podać do takiej zapiekanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc zawsze podaję ją jako samodzielne danie, ze względu na różnorodność składników. Z warzyw są w niej już ogórki, papryka i kukurydza. Ale jeśli koniecznie musi być oddzielna sałatka czy surówka to podałabym coś lekkiego, np. sałatę z sosem winegret lub coś podobnego.

      Usuń
  2. Na ile osób jest ta zapiekanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno to jednoznacznie określić, bo zapiekanki są bardzo podzielne i podawane w jednym naczyniu. Wszystko więc zależy od apetytu i możliwości biesiadników. Taką porcję przygotowuję zwykle dla 3 osób i zawsze nam jeszcze z tego zostaje do odgrzania na następny dzień. Myślę więc, że śmiało można przyjąć, że jest to porcja na 4 - 5 osób.

      Usuń
  3. Dziekuje bardzo zrobiłam z podwójnej porcji na 5 osób, niewiele zostało, było przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało;) Pozdrawiam!

      Usuń