Pyszna i sycąca zapiekanka makaronowa z kurczakiem w
przyprawie do gyrosa, przygotowana podobnie jak TA na ryżu, jednak z delikatną
modyfikacją. W związku z tym, że makaron jest bardziej sycący od ryżu, śmietanę zamieniłam na jogurt, a ser żółty na mozzarellę. Dodałam też czosnek i kukurydzę. My uwielbiamy obie wersje. Gorąco polecam!
- 300 g makaronu świderki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- 3 – 4 paski papryki konserwowej
- 2 kulki sera mozzarella (po 125 g)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mały jogurt naturalny (150 g)
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu
- ½ op. przyprawy do gyrosa
- olej do smażenia
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy
i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Jogurt mieszamy z majonezem, keczupem i czosnkiem
przeciśniętym przez praskę. Połową sosu polewamy makaron.
Mięso kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy na patelni z niewielką ilością
oleju, posypując w trakcie smażenia przyprawą do gyrosa. Wykładamy na makaron i
posypujemy jedną kulką mozzarelli startą na tarce.
Ogórki i paprykę kroimy w kostkę, a kukurydzę odsączamy.
Warzywami równomiernie posypujemy mięso. Polewamy resztą sosu i posypujemy
pozostałym startym serem.
Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 2000C
przez 15 – 20 minut.
Jaką sałatkę podać do takiej zapiekanki?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc zawsze podaję ją jako samodzielne danie, ze względu na różnorodność składników. Z warzyw są w niej już ogórki, papryka i kukurydza. Ale jeśli koniecznie musi być oddzielna sałatka czy surówka to podałabym coś lekkiego, np. sałatę z sosem winegret lub coś podobnego.
UsuńNa ile osób jest ta zapiekanka?
OdpowiedzUsuńTrudno to jednoznacznie określić, bo zapiekanki są bardzo podzielne i podawane w jednym naczyniu. Wszystko więc zależy od apetytu i możliwości biesiadników. Taką porcję przygotowuję zwykle dla 3 osób i zawsze nam jeszcze z tego zostaje do odgrzania na następny dzień. Myślę więc, że śmiało można przyjąć, że jest to porcja na 4 - 5 osób.
UsuńDziekuje bardzo zrobiłam z podwójnej porcji na 5 osób, niewiele zostało, było przepyszne.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało;) Pozdrawiam!
UsuńPyszna :) dałam więcej czosnku bo lubimy i przypraw do sosu, pieczarek i sera gouda, domownicy zadowoleni 😉 polecamy :)
OdpowiedzUsuń