piątek, 25 marca 2016

BABKA BISZKOPTOWA Z MAJONEZEM




Wszyscy pieką babki z majonezem, więc mam i ja! Jest niezwykle delikatna, puszysta, biszkoptowa, z delikatnym cytrynowym aromatem. Mam wrażenie, że dodatek majonezu nadaje babce odrobinę wilgotności i sprężystości. W smaku jest zupełnie niewyczuwalny, więc jeśli ktoś się jeszcze waha, to zdecydowanie zachęcam do poczynienia tego eksperymentu. Przepis na podstawie serwisu Winiary.

Życzę wszystkim zdrowych, kolorowych i smacznych Świąt Wielkanocnych!!!

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek majonezu
  • ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z ½ cytryny
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • cukrowe ozdoby

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną i lśniąca pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku i łyżce majonezu. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby masa nie straciła puszystości. Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) przez 45 minut. Ciepłą babkę delikatnie wyjmujemy z formy na talerz (nadmiar ciasta od góry można delikatnie ściąć, aby babka prosto stała) i studzimy. Na koniec smarujemy babkę lukrem z cukru pudru i soku z cytryny, i dekorujemy cukrowymi ozdobami.

3 komentarze:

  1. Potwierdzam bardzo pyszna babka,właśnie ją upiekłam mniam.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Wygląda smakowicie :) Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z majonezem? Ciekawe połączenie. Muszę spróbować:D

    OdpowiedzUsuń