poniedziałek, 14 marca 2016

PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI




Lekki i bardzo smaczny pasztet drobiowy z warzywami, po którego przygotowaniu pozostaje nam pyszny, domowy rosół do podania na obiad. Smakiem zachwyca i jedno i drugie. Polecam na święta i nie tylko!

  • 1 kg podudzi drobiowych
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • po 1 liściu pora, selera i lubczyku
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz czarny do smaku

Mięso zalewamy dwoma litrami zimnej wody i zagotowujemy. Marchew, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i dodajemy do mięsa razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ziarenkami pieprzu oraz liśćmi pora, selera i lubczyku. Solimy do smaku i gotujemy na najmniejszym ogniu, tak aby rosół tylko lekko pyrkał, przez ok. 2 godziny, do miękkości mięsa.
Mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu i studzimy. Bułkę namaczamy w 1 szklance ugotowanego rosołu. Odciskamy i razem z mięsem pozbawionym kości i skóry oraz ugotowaną cebulą mielimy dwa razy w maszynce do mięsa.
Do masy dodajemy jajko, rosół pozostały po moczeniu bułki, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową, słodką paprykę oraz pieprz i sól do smaku. 3 marchewki (1 marchewkę zostawiamy do podania z rosołem), pietruszki oraz selera kroimy w kostkę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Keksówkę o wymiarach 12 x 23 cm lub podobną smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Napełniamy masą, dobrze ją ubijając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 1 godzinę i 20 minut. Upieczony pasztet przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz