Lekki i bardzo smaczny pasztet drobiowy z warzywami, po
którego przygotowaniu pozostaje nam pyszny, domowy rosół do podania na obiad. Smakiem
zachwyca i jedno i drugie. Polecam na święta i nie tylko!
- 1 kg podudzi drobiowych
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ średniego selera
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- po 1 liściu pora, selera i lubczyku
- 1 bułka kajzerka
- 1 szklanka rosołu
- 1 jajko
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz czarny do smaku
Mięso zalewamy dwoma litrami zimnej wody i zagotowujemy. Marchew,
pietruszkę, selera i cebulę obieramy i dodajemy do mięsa razem z liśćmi
laurowymi, zielem angielskim, ziarenkami pieprzu oraz liśćmi pora, selera i
lubczyku. Solimy do smaku i gotujemy na najmniejszym ogniu, tak aby rosół tylko
lekko pyrkał, przez ok. 2 godziny, do miękkości mięsa.
Mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu i studzimy. Bułkę
namaczamy w 1 szklance ugotowanego rosołu. Odciskamy i razem z mięsem
pozbawionym kości i skóry oraz ugotowaną cebulą mielimy dwa razy w maszynce do
mięsa.
Do masy dodajemy jajko, rosół pozostały po moczeniu bułki,
pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową, słodką paprykę oraz pieprz i sól do smaku.
3 marchewki (1 marchewkę zostawiamy do podania z rosołem), pietruszki oraz
selera kroimy w kostkę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Keksówkę o wymiarach 12 x 23 cm lub podobną smarujemy masłem
i oprószamy bułką tartą. Napełniamy masą, dobrze ją ubijając. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 1800C przez 1 godzinę i 20 minut. Upieczony
pasztet przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz