Wianuszek gdański to ciasto z mojego dzieciństwa.
Tradycyjnie wypiekany w okresie Wielkanocy, u nas był tak lubiany, że mama
piekła go przez okrągły rok. Mam wielki sentyment do tej prażonej posypki z
płatków owsianych z migdałowym aromatem, która idealnie pasuje do cytrynowego
biszkoptu i lekkiego kremu z kaszą manną. Ciasto niby proste i z niewyszukanych
składników, ale ma w sobie wielką moc!
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki maki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 szklanki mleka
- ¼ szklanki cukru
- 4 łyżki kaszy manny
- 200 g masła
- sok z 1 cytryny
- 10 łyżek płatków owsianych górskich (10 dag)
- 2 – 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 2 – 3 krople aromatu migdałowego
Biszkopt: Białka oddzielamy
od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas
ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Mąkę tortową i
ziemniaczaną przesiewamy, dodajemy do piany razem ze skórką z cytryny i
delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki (dobrze ubity , puszysty biszkopt nie
wymaga dodatku proszku do pieczenia, ale jeśli ktoś nie wyobraża sobie inaczej,
to razem z mąką można dodać także ok. ½ łyżeczki proszku). Masę przelewamy do natłuszczonej
i wysypanej bułką tartą tortownicy z kominkiem o średnicy 24 cm. Pieczemy 30
minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C
bez termoobiegu). Studzimy.
Krem: Dwie szklanki mleka
zagotowujemy z cukrem. Mieszając dosypujemy kaszę manną, zmniejszamy ogień i
gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo po
łyżce zimnej kaszy manny, a następnie sok z cytryny.
Posypka: Na patelni
rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajmy cukier, płatki owsiane i aromat migdałowy.
Mieszamy i prażymy na złocisty kolor. Studzimy.
Wykonanie: Biszkopt
wyjmujemy z blaszki i kroimy na 3 blaty, które przekładamy kremem. Resztą kremu
smarujemy cały biszkopt z wierzchu i obsypujemy uprażonymi płatkami owsianymi,
lekko je dociskając. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce.
widywałam już te gdańskie wianuszki, ale dotąd nie próbowałam, muszę wreszcie "nadrobić"; Twój wypiek wygląda szalenie apetycznie!
OdpowiedzUsuńPolecam! To pyszne ciasto w klimacie dawnych lat;)
UsuńNigdy nie jadłam takiego wianuszka. Wygląda na to, że muszę go zrobić : )
OdpowiedzUsuńNie znałam tego ciasta, a wygląda znakomicie. Chętnie wypróbuję przepis za jakiś czas :)
OdpowiedzUsuńJak robie z migdałami.Polecam.
OdpowiedzUsuń