czwartek, 24 marca 2016

WIELKANOCNE CIASTECZKA MARCHEWKOWE




Kruche, wiosenno-wielkanocne ciasteczka z dodatkiem marchewki. Smakują cudnie! Można je oczywiście dowolnie dekorować kolorowym lukrem, ale osobiście wolałam zrezygnować z niepotrzebnego nadmiaru cukru. Dzieci i bez tego chętnie po nie sięgają. Gorąco polecam!

  • 2 średnie marchewki (150 – 200 g)
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy. Dodajemy zimne, pokrojone masło, żółtka, sól, imbir i cynamon. Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy. Dodajemy marchew i ponownie zagniatamy, do uzyskania plastycznego, zwartego ciasta. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 – 4 części i cienko rozwałkowujemy (na ok. 3 mm grubości) na stolnicy oprószonej mąkę. Foremkami o wiosennych i wielkanocnych kształtach wycinamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) przez 12 – 13 min, do momentu gdy ciasteczka zaczną się złocić po brzegach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz