Pyszne pierogi z mięsno-grzybowym farszem okraszone przyrumienioną
cebulką lub boczkiem. Do ich wykonania użyłam mięsa z niedzielnego rosołu. Świetnie
smakują również po odsmażeniu na drugi dzień. Polecam!
- 400 g mąki
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- ok. ¾ szklanki wrzątku +/- ¾ szklanki zimnej wody
- 500 g mięsa drobiowego ugotowanego w rosole (waga bez kości)
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz czarny do smaku
- ½ szklanki rosołu
- olej
- 2 – 3 cebule
- olej
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę
soli i łyżkę oleju. Mieszając łyżką dolewamy ¾ szklanki gorącej wody. Kiedy
ciasto wchłonie całą wodę, stopniowo dolewamy zimnej, tyle ile ciasto zabierze
(ok. ¾ szklanki). Z grubsza wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną
mąką i zagniatamy do momentu kiedy będzie gładkie, miękkie i elastyczne.
Formujemy je w kulę i przykrywamy głębokim talerzem, aby odpoczęło, nie tracąc
przy tym ciepła.
Farsz: Pieczarki myjemy i ścieramy na dużych oczkach
tarki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy
niewielka ilość oleju, szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka
minut. Studzimy. Mięso ugotowane w rosole oddzielamy od kości i mielimy w
malakserze lub w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulę z pieczarkami, majeranek, paprykę
oraz sól i pieprz do smaku. Dolewamy rosołu i dobrze wyrabiamy. Farsz powinien
być lekko pikantny i wyrazisty w smaku.
Wykonanie: Z ciasta odkrawamy połowę, drugą część pozostawiając
nadal pod talerzem. Cienko je rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przy
pomocy szerokiej szklanki wycinamy kółka. Na każde nakładamy sporą łyżeczkę
farszu i zlepiamy brzegi, tworząc pierogi. Czynność powtarzamy do wykończenia
całego ciasta i farszu. Pierogi gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie z
dodatkiem łyżki oleju ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy
łyżką cedzakową na ogrzany talerz. Okraszamy drobno pokrojoną cebulką
podsmażoną na oleju.
Uwielbiam pierogi, ale z takim farszem jeszcze nie jadłam. Koniecznie muszę przetestować przepis:-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam dobrego przepisu,ten mnie zainteresował ze względu na składniki i na pewno z tego przepisu skorzystam.Dziękuję.
OdpowiedzUsuń