Radosne ciasto w wiosennych kolorach, na przywołanie
cieplejszych dni. Przepis po moich niewielkich zmianach pochodzi z repertuaru
Siostry Anastazji, słynącej z fantazyjnie przekładanych ciast. Propozycja
lekka, orzeźwiająca i bardzo kusząca. Idealna na wszelkie przyjęcia i
świąteczne okazje. Polecam!
- 5 jajek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła
- 1 kg jabłek
- 1 zielona galaretka (np. agrestowa)
- 2 łyżki cukru
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 60 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 2 czerwone galaretki
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na lśniącą, sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy obie przesiane mąki i
delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki
o wymiarach 20 x 36 cm lub podobnej, uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej
papierem do pieczenia. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Studzimy w blaszce.
Masa budyniowa: Budynie wraz z cukrem mieszamy z
jedną szklanką mleka. Pozostałe dwie szklanki mleka zagotowujemy, wlewamy
budynie i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie
masło miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu, do otrzymania gładkiego
kremu.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na dużych
oczkach tarki. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i prażymy
na średnim ogniu do częściowego rozgotowania. Jabłka zdejmujemy z ognia i
energicznie mieszając, do wciąż gorących wsypujemy zieloną galaretkę (aby uzyskać
intensywniejszy kolor zielony można też dodać odrobinę zielonego barwnika).
Studzimy.
Dodatkowo: Dwie czerwone galaretki rozpuszczamy w
trzech szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki
wrzącej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i
lekko przestudzoną żelatynę. Miksujemy.
Posypka: Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni,
dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Mieszamy i prażymy do uzyskania lekko
złocistego koloru. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Na biszkopt w blaszce wykładamy kolejno:
- połowę masy budyniowej
- masę jabłkową
- drugą połowę masy budyniowej
- okrągłe biszkopty, jeden obok drugiego
- zaczynającą tężeć czerwoną galaretkę
- masę śmietanową
- posypkę kokosową
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia
wszystkich mas.
jeszcze nie jadłam takiego ciacha :) pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń