środa, 16 marca 2016

CIASTO TĘCZA WIOSENNA




Radosne ciasto w wiosennych kolorach, na przywołanie cieplejszych dni. Przepis po moich niewielkich zmianach pochodzi z repertuaru Siostry Anastazji, słynącej z fantazyjnie przekładanych ciast. Propozycja lekka, orzeźwiająca i bardzo kusząca. Idealna na wszelkie przyjęcia i świąteczne okazje. Polecam!

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 zielona galaretka (np. agrestowa)
  • 2 łyżki cukru
Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Posypka:
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
  • 2 czerwone galaretki
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na lśniącą, sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy obie przesiane mąki i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 20 x 36 cm lub podobnej, uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.

Masa budyniowa: Budynie wraz z cukrem mieszamy z jedną szklanką mleka. Pozostałe dwie szklanki mleka zagotowujemy, wlewamy budynie i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu, do otrzymania gładkiego kremu.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i prażymy na średnim ogniu do częściowego rozgotowania. Jabłka zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając, do wciąż gorących wsypujemy zieloną galaretkę (aby uzyskać intensywniejszy kolor zielony można też dodać odrobinę zielonego barwnika). Studzimy.

Dodatkowo: Dwie czerwone galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i lekko przestudzoną żelatynę. Miksujemy.

Posypka: Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Mieszamy i prażymy do uzyskania lekko złocistego koloru. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

Na biszkopt w blaszce wykładamy kolejno:
  1. połowę masy budyniowej
  2. masę jabłkową
  3. drugą połowę masy budyniowej
  4. okrągłe biszkopty, jeden obok drugiego
  5. zaczynającą tężeć czerwoną galaretkę
  6. masę śmietanową
  7. posypkę kokosową
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia wszystkich mas.

1 komentarz: