piątek, 25 marca 2016

KAJMAKOWA BABKA GOTOWANA




W tym roku zamiast tradycyjnej babki gotowanej w polewieczekoladowej przygotowałam wersję kajmakową. Udała się znakomicie, pięknie wygląda i jest pyszna. Zmniejszyłam ilość cukru w cieście, aby przez dodatek karmelu nie była zbyt słodka. Dla nas jest idealna. Polecam!

  • 250 g margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masy kajmakowej z puszki
  • 1 ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 krople aromatu migdałowego
Do dekoracji:
  • 250 g masy kajmakowej z puszki
  • cukrowe jajeczka

Babka: Mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do pieczenia przesiewamy. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na jasną i gładką masę (czym dłużej ucieramy, tym lepiej). Cały czas miksując stopniowo dodajemy do masy po 1 jajku, łyżce masy kajmakowej i części przesianej mąki, a na koniec kilka kropel aromatu migdałowego.
Zamykaną formę do babki gotowanej smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną lub bułką tartą. Napełniamy ciastem i zamykamy. Formę wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy gorącą wodą do ¾ jej wysokości. Od góry formę obciążamy czymś ciężkim (np. małym naczyniem żaroodpornym). Garnek przykrywamy i gotujemy babkę przez 1 godzinę i 30 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Po tym czasie formę z babką wyjmujemy z garnka i wkładamy na 2 minuty do miski z zimną wodą. Następnie babkę otwieramy i ostrożnie wyjmujemy na talerz. Studzimy.
Po przestudzeniu babkę smarujemy masą kajmakową i dekorujemy cukrowymi jajeczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz