W tym roku zamiast tradycyjnej babki gotowanej w polewieczekoladowej przygotowałam wersję kajmakową. Udała się znakomicie, pięknie
wygląda i jest pyszna. Zmniejszyłam ilość cukru w cieście, aby przez dodatek
karmelu nie była zbyt słodka. Dla nas jest idealna. Polecam!
- 250 g margaryny
- ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- 200 g masy kajmakowej z puszki
- 1 ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu migdałowego
- 250 g masy kajmakowej z puszki
- cukrowe jajeczka
Babka: Mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do
pieczenia przesiewamy. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na jasną i gładką
masę (czym dłużej ucieramy, tym lepiej). Cały czas miksując stopniowo dodajemy
do masy po 1 jajku, łyżce masy kajmakowej i części przesianej mąki, a na koniec
kilka kropel aromatu migdałowego.
Zamykaną formę do babki gotowanej smarujemy masłem i
oprószamy kaszą manną lub bułką tartą. Napełniamy ciastem i zamykamy. Formę
wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy gorącą wodą do ¾ jej wysokości. Od
góry formę obciążamy czymś ciężkim (np. małym naczyniem żaroodpornym). Garnek
przykrywamy i gotujemy babkę przez 1 godzinę i 30 minut od momentu zagotowania
się wody w garnku. Po tym czasie formę z babką wyjmujemy z garnka i wkładamy na
2 minuty do miski z zimną wodą. Następnie babkę otwieramy i ostrożnie wyjmujemy
na talerz. Studzimy.
Po przestudzeniu babkę smarujemy masą kajmakową i dekorujemy
cukrowymi jajeczkami.
Gdzie można kupić taką foremkę
OdpowiedzUsuńW sklepach z artykułami dla gospodarstwa domowego lub na Allegro wpisując forma do babki gotowanej
Usuń