poniedziałek, 21 marca 2016

WIANUSZEK GDAŃSKI




Wianuszek gdański to ciasto z mojego dzieciństwa. Tradycyjnie wypiekany w okresie Wielkanocy, u nas był tak lubiany, że mama piekła go przez okrągły rok. Mam wielki sentyment do tej prażonej posypki z płatków owsianych z migdałowym aromatem, która idealnie pasuje do cytrynowego biszkoptu i lekkiego kremu z kaszą manną. Ciasto niby proste i z niewyszukanych składników, ale ma w sobie wielką moc!

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 cytryny
Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • ¼ szklanki cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 200 g masła                             
  • sok z 1 cytryny
Posypka:
  • 10 łyżek płatków owsianych górskich (10 dag)
  • 2 – 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 – 3 krople aromatu migdałowego

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy, dodajemy do piany razem ze skórką z cytryny i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki (dobrze ubity , puszysty biszkopt nie wymaga dodatku proszku do pieczenia, ale jeśli ktoś nie wyobraża sobie inaczej, to razem z mąką można dodać także ok. ½ łyżeczki proszku). Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy z kominkiem o średnicy 24 cm. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.

Krem: Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Mieszając dosypujemy kaszę manną, zmniejszamy ogień i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo po łyżce zimnej kaszy manny, a następnie sok z cytryny.

Posypka: Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajmy cukier, płatki owsiane i aromat migdałowy. Mieszamy i prażymy na złocisty kolor. Studzimy.

Wykonanie: Biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na 3 blaty, które przekładamy kremem. Resztą kremu smarujemy cały biszkopt z wierzchu i obsypujemy uprażonymi płatkami owsianymi, lekko je dociskając. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce.

5 komentarzy:

  1. widywałam już te gdańskie wianuszki, ale dotąd nie próbowałam, muszę wreszcie "nadrobić"; Twój wypiek wygląda szalenie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! To pyszne ciasto w klimacie dawnych lat;)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego wianuszka. Wygląda na to, że muszę go zrobić : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam tego ciasta, a wygląda znakomicie. Chętnie wypróbuję przepis za jakiś czas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak robie z migdałami.Polecam.

    OdpowiedzUsuń