Dzisiaj polecam proste i szybkie ciasto - murzynek z
winogronami pod pierzynką z mascarpone.
- 160 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g winogron bezpestkowych
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- siekane pistacje do dekoracji
Masło z cukrem, mlekiem i kakao umieszczamy w rondelku z
grubym dniem. Mieszając doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 4
– 5 minut. Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka dodajemy do zimnej, kakaowej masy razem z przesianą mąką i proszkiem do
pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pianę z
białek i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do
pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do blaszki, wierzch wyrównujemy
i układamy winogrona, lekko wciskając je w masę. Kilka winogron odkładamy do dekoracji.
Ciasto pieczemy 40 – 45 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy
i wyjmujemy z blaszki na talerz lub paterę.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do smaku.
Smarujemy wierzch murzynka. Posypujemy siekanymi pistacjami i dekorujemy
winogronami.
bardzo smacznie odmieniony mazurek - podoba mi się!
OdpowiedzUsuńcałkiem nowa odsłona murzynka,super !
OdpowiedzUsuńmmm juz mam na niego ochote - wyglada obłednie !!!
OdpowiedzUsuń