wtorek, 26 kwietnia 2016

MURZYNEK Z WINOGRONAMI I MASCARPONE




 Dzisiaj polecam proste i szybkie ciasto - murzynek z winogronami pod pierzynką z mascarpone.

  • 160 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g winogron bezpestkowych
Dodatkowo:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • siekane pistacje do dekoracji

Masło z cukrem, mlekiem i kakao umieszczamy w rondelku z grubym dniem. Mieszając doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 4 – 5 minut. Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do zimnej, kakaowej masy razem z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do blaszki, wierzch wyrównujemy i układamy winogrona, lekko wciskając je w masę. Kilka winogron odkładamy do dekoracji.
Ciasto pieczemy 40 – 45 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy i wyjmujemy z blaszki na talerz lub paterę.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do smaku. Smarujemy wierzch murzynka. Posypujemy siekanymi pistacjami i dekorujemy winogronami. 

3 komentarze:

  1. bardzo smacznie odmieniony mazurek - podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  2. całkiem nowa odsłona murzynka,super !

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm juz mam na niego ochote - wyglada obłednie !!!

    OdpowiedzUsuń