piątek, 29 kwietnia 2016

TORT JAGODOWY




Niezwykle lekki torcik jagodowy wykończony białym kremem śmietankowym.  Dekorując go w zależności od okazji świetnie sprawdzi się w rozpoczynającym się właśnie okresie komunijnym lub na bierzmowaniu. Jego wykonanie jest dość łatwe i niezbyt pracochłonne, a smakiem i wyglądem zachwyci każdego. Gorąco polecam!

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Krem jagodowy:
  • 1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
Krem śmietankowy:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Do nasączenia:
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki wody

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby masa nie straciła puszystości. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 – 22 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczeni (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w formie.

Krem jagodowy: Jagody miksujemy na jednolity mus (jeśli używamy mrożonych, wcześniej należy je rozmrozić). Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i zmiksowane jagody, a na koniec żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną. Miksujemy. 

Krem śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku. Miksujemy.

Wykonanie: Boki przestudzonego biszkopta oddzielamy od blaszki wąskim nożykiem. Ciasto wyjmujemy na blat, zdejmujemy papier do pieczenia i kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu przygotowanego z wody, soku z cytryny i cukru do smaku. Smarujemy połową kremu jagodowego, układamy drugi blat biszkoptu nasączamy go i smarujemy resztą kremu jagodowego. Całość równo dociskamy trzecim blatem biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem śmietankowym. Dekorujemy wg uznania i okazji. 

71 komentarzy:

  1. Czy zamiast jagód można użyć dżem jagodowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, powinno się udać z dżemem równie dobrze jak z samymi jagodami. Nie trzeba wówczas dodawać do kremu cukru pudru, bo dżem jest z pewnością słodzony.

      Usuń
    2. Dziękuje ślicznie :)

      Usuń
  2. Jak zrobić masę z dżemem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak samo jak wersję ze świeżymi jagodami. Zamiast szklanki jagód dodać ok 200 ml dżemu i nie dodawać już dodatkowo cukru, bo dżem z pewnością był słodzony.

      Usuń
  3. Są do kupienia w sklepach jagody w puszcze (są w całości w syropie) zakładam że trzeba je odsączyć z syropu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam, ale wyobrażam sobie, że ten syrop jest pewnie gęsty i pełen smaku, więc chyba szkoda go odsączać. Zmiksowałabym jagody razem z syropem, a do kremu dla pewności dodałabym 1 lub 2 łyżeczki żelatyny więcej.

      Usuń
  4. Krem wyszedł super, dodałam trochę więcej żelatyny i jest bardzo mocno jagodowy. Polecam jagody z puszki, również się nadają. Odsączyłam jedynie niewielką ilość syropu (o dziwo był bez dodatku cukru - sama jagoda) aby posłużył jako barwnik do innego kremu dekoracyjnego. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszedł rewelacyjny, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po dodaniu żelatyny do kremu jagodowego trzeba go włożyć do lodówki na jakiś czas czy można odrazu nakładać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaty biszkoptu przekładałam kremem od razu po jego przygotowaniu, bo był wystarczająco stabilny. Gdyby wyszedł zbyt lejący (np. z powodu zbyt wodnistych jagód) można go oczywiście najpierw schłodzić.

      Usuń
  7. Witam, czy dokładnie w tym samym przepisie mogę wykorzystać mrożone borówki amerykańskie? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mogą być każde owoce jagodowe. Z borówką amerykańską smak i kolor będzie pewnie trochę delikatniejszy.

      Usuń
  8. W przepisie na krem śmietankowy jest 1 łyżeczka cukru na 250 ml kremówki i 250 g mascarpone - czy to nie za mało? Czy krem będzie wystarczająco słodki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Preferuję ciasta i kremy nie przesłodzone. Śmietanka jest słodka sama w sobie, więc moim zdaniem 1 łyżeczka wystarczy, ale oczywiście każdy może dosłodzić wg własnego gustu. Dodać łyżeczkę, skosztować i zdecydować czy dosłodzić bardziej. Można dodać nawet 2 lub 3 łyżeczki cukru pudru, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie kremy.

      Usuń
  9. czy po kremie śmietankowym do dekoracji można uzyc rozpuszczoną czekolade, czy ten krem moze wtedy popłynąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli polejemy krem ciepłą czekoladą śmietana z pewnością popłynie, ale jeśli rozpuszczoną czekoladę mocno schłodzimy to powinno się udać. Mimo wszystko jest to trochę ryzykowne, więc jeśli już musi być czekoladowa polewa to bezpieczniej byłoby zamienić krem śmietankowy na maślany lub budyniowy.

      Usuń
    2. Mi się to udało ale tort musi być wcześniej mocno schłodzony i zewnętrzna powłoka też. Trzeba bardzo powoli dać i lekko ochłodzić wcześniej czekoladę. Nie może być wrząca

      Usuń
  10. Super przepis, pyszny tort! Wyjdzie w wersji z malinami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z malinami też się uda. Ale trzeba zwiększyć ilość żelatyny o 1 łyżeczkę, bo maliny są dość wodniste.

      Usuń
  11. Zrobiłam biszkopt po swojemu ale użyłam Twojego kremu jagodowy go, po prostu bomba!! Wyszedł przepyszny, polecam wszystkim! Uwielbiam takie proste i dobre przepisy! Dziękuję za super przepis ��

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Do biszkopta nie dawać proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopty piekę bez proszku. Rosną dzięki dobrze ubitym białkom jaj.

      Usuń
  14. A proszek do pieczenia? Ile bo tu nic nie pisze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W komentarzu powyżej pisałam już, że nie dodaję proszku do pieczenia do biszkoptów. Rosną dzięki starannemu ubijaniu jaj. Robię tak od lat i zawsze są puszyste. Powodzenia przy pieczeniu!

      Usuń
    2. Potwierdzam biszkopt udał się bez dodatku proszku do pieczenia �� Super przepis za który bardzo dziękuje ��

      Usuń
  15. Witam, jak bym chciała przełożyć tort masa jagodowa a drugi blat masa śmietankowa i również masa śmietankowa go obłoży to jak powinnam zmień proporcje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprościej zrobiłabym jeden krem z 500 ml śmietany kremówki, 500 ml mascarpone, 4 łyżek cukru pudru i 2 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w małej ilości wody. Krem podzieliłabym na 3 mniej więcej równe porcje, dodając do najmniejszej z nich pół szklanki zmiksowanych jagód i dodatkową łyżeczkę żelatyny dla utrwalenia. Powinno się udać! Pozdrawiam 😀

      Usuń
  16. Zamiast jagód chciałabym użyć malin, tylko nie wiem w jakiej ilości.
    Wersję z jagodami już robiłam kilka razy. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłabym ok 150-200 gram malin świeżych lub mrożonych. Po zmiksowaniu najlepiej przetrzeć je przez sito, aby pozbyć się pesteczek. Dodałabym też łyżeczkę lub dwie żelatyny więcej, bo mus z malin jest dość wodnisty. Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Jakiej wielkości blachy Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary podaję w opisie wykonania biszkoptu. Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm.

      Usuń
  18. Świetny tort, robiłam ostatnio i wyszedł pyszny🤩wiadomo ile ma kcal na 100g?🥰

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam, Czy tort mogę zrobić dzień wcześniej wieczorem ? Przetrwa ? : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przechowany w lodówce przetrwa bez problemu.

      Usuń
  20. Gorąco polecam ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam czy jak do masy jagodowej dam 500ml śmietany to wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie. Proszę tylko jednocześnie podwoić ilość żelatyny, żeby masa była stabilna.

      Usuń
  22. Witam. Zamiast jagód chciałabym użyć innych owoców, np ananas lub brzoskwinia. A może mango.. mam Więc pytanie. Czy ananas/brzoskwinia z puszki się nada? Co z sokiem? Dodać?
    Czy mrożone mango będzie odpowiednie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiąc torty o smaku ananasowym lub brzoskwiniowym dodaję zwykle owoce odsączone i pokrojone w drobną kostkę. Gdybym chciała je zmiksować jak jagody, to raczej bez syropu. Z mango nie robiłam, ale pewnie byłoby podobnie. Syrop z puszki można wykorzystać do nasączenia biszkoptu.

      Usuń
  23. Witam,czy mogę dac na 1 masę smietanowa albo borowkowa dodatkowo fruzeline borowkowa?I czy dalej masa będzie stabilna? Chce zrobić 3 masy,jedna borowkowa,jedna smietanowa A trzecia albo fruzelina i na to masa że śmietanka i mascarpone albo fruzelina i na to masa borowkowa. Krem z zewnątrz będzie pokryty masa jasna (masło plus mleko skondensowane)i boję się czy e masy będą stabilne żeby nie odsztalcily mi tortu i żeby nie wybil się kolor fioletowy przez jasny krem. Bardzo proszę o radę ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi doradzić, jeśli sama czegoś nie wypróbowałam. Proszę się zdać na własną intuicję i doświadczenie. Jeśli frużelina jest gęsta i stabilna nie powinno być problemu. Pod krem w tortach daję zwykle gęsty dżem i jest ok, jak zachowa się ta frużelina nie jestem w stanie przewidzieć.

      Usuń
  24. Witam czy można zamiast żelatyny dac galaretka? Jeśli tak to jak sucha czy rozpuścic i dolać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można dodać galaretkę, np. jagodową lub z owoców leśnych. Przed dodaniem do kremu należy ją rozpuścić w ok. 100 ml wrzątku, a następnie przestudzić i dodać do kremu w momencie kiedy zacznie delikatnie żelować.

      Usuń
  25. Dzień dobry chciałam spytać czy z truskawkami też można zrobić taki krem? I jakie proporcje trzeba uzyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można taki krem zrobić również z truskawkami. Zamiast jagód proszę dodać szklankę zmiksowanych na mus truskawek. Pozostałe składniki bez zmian.

      Usuń
  26. Śmietankę 36 można zastąpić 30?

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy mogę na torta położyć mase lukrowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o masę cukrową to oczywiście można jej użyć do dekoracji tortu. Nie należy jej jednak kłaść bezpośrednio na krem śmietankowy, które mógłby ją rozpuścić. Pod taką masę najlepiej położyć tradycyjny krem maślany. Przepis można znaleźć w internecie wpisując w wyszukiwarkę: krem maślany pod masę cukrową.

      Usuń
  28. Ile należy dać do masy truskawek? 250 gram? Więcej czy mniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby zachować proporcje, po zmiksowaniu powinna być mniej więcej szklanka musu truskawkowego, czyli ok. 250 ml. Nie wiem ile to będzie dokładnie w gramach. Szacuję że ok. 250-300 gram truskawek.

      Usuń
  29. A czy śmietanka 30% nada się do kremu ? Czy musi być 36%????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ubije się na sztywno to może być. Musi być wcześniej bardzo mocno schłodzona.

      Usuń
  30. Zawsze robię na śmietanie 30% i wychodzi. Odkąd trafiłam na ten przepis korzystam tylko z niego. Tort jest przepyszny. Łatwo można go zmodyfikować i np obłożyć lukrem.

    OdpowiedzUsuń
  31. Jaki ma stopien slodkosci ten krem jagodowy. Bede robila czekoladowy tort. Jeden krem bedxie mleczny, ale nie az tak bardxo slodki, alei tak chce przelamac to jakims owocowym kremem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem nie jest zbyt słodki. Stopień słodkości można jednak samemu regulować dodając cukru po trochu i kosztując do momentu osiągnięcia odpowiedniego poziomu.

      Usuń
  32. Bardzo dobre ciasto a krem wspaniały.Fajna focia!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Niestety z kremu nic mi nie wyszlo. Nie wiem dlaczego. Juz od paru godzin jest w lodowce i dalej lejacy.nie wiem moze za krotko wszystko miksowalam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że krem się nie udał. Ze składników z przepisu masa wychodzi zawsze bardzo gęsta i stabilna. Kremu nie trzeba długo miksować. Czy śmietanka ubiła się na sztywno?

      Usuń
    2. Czy na krem śmietanowy mozna położyć opłatek dekoracyjny?

      Usuń
  34. Jeśli używamy jagód odmrozonych. Przed blebdowaniem wylewamy sok co puściły czy miksujemy wszystko i dodajemy do masy ?

    OdpowiedzUsuń
  35. Czy do masy śmietanowy żeby obłożyć tort dajemy też żelatyny??

    OdpowiedzUsuń
  36. Czy na masę śmietanowy mozna dodać czekoladę ? Chodzi o krople.jak by splywala z torty czy to tylko do tynków??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciepła czekolada rozpuści masę śmietanową, nie ryzykowałabym.

      Usuń