piątek, 18 października 2013

JABŁKOWE RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO




Pomysł na te urocze różyczki znalazłam w gazecie „Ciasta czytelników” i od razu wiedziałam, że prędzej czy później je zrobię. Nie wymagają zbyt wiele pracy, ani wielkich umiejętności, a wyglądają niezwykle efektownie. Myślę, że mogłyby też być oryginalnym, słodkim prezentem imieninowym, zamiast tradycyjnego bukietu;) 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 – 3 jabłka z czerwoną skórką
  • sok z ½ cytryny
  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • cukier i cynamon do posypania
Jabłka przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
Sok z cytryny łączymy z wodą i cukrem, zagotowujemy. Jabłka wkładamy do syropu i podgrzewamy przez ok. 2 min., aby zmiękły (trzeba jednak uważać aby się nie rozgotowały). Wyjmujemy je z syropu i studzimy.
Ciasto rozwijamy i kroimy na 2-cm pasy. Posypujemy cukrem i cynamonem. Na przygotowanych paskach układamy plasterki jabłek, w ten sposób aby lekko na siebie zachodziły, a część z czerwoną skórką wystawała ok. 1 cm nad brzeg ciasta. Zwijamy luźne ruloniki przypominające róże. Układamy je na blasze w papilotkach do muffinek lub bez, jeśli dobrze je skleimy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C.





6 komentarzy:

  1. Piękne,efektowne i z pewnością cudowne w smaku,na pewno zrobię i podam linka,że przepis,patent pochodzi z tego bloga,pozdrawiam ciepło.(nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patent wprawdzie nie mój, tylko podpatrzony w gazecie, mimo to naprawdę polecam bo są śliczne i smaczne. Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest art :) i do tego smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie szkoda to zjeść...takie to śliczne!

    OdpowiedzUsuń