piątek, 4 października 2013

DŻEM Z DYNI, POMARAŃCZY I JABŁEK




Słoik tego pysznego dżemu otrzymałam kiedyś od koleżanki. Zachwyciłam się nim tak bardzo, że natychmiast poprosiłam o przepis, który na szczęście nie okazał się skrywaną od lat tajemnicą rodzinną;) Na jego podstawie, modyfikując nieco proporcje składników stworzyłam swoją własną wersję. Jest rewelacyjnie pyszny, w radosnym, słonecznym kolorze, z dominującym aromatem pomarańczy. Córka mówi na niego „dyniowy miodek” i z apetytem zjada kolejne kanapki;) Gorąco polecam!

Składniki na 8 małych słoiczków:
  • 1,20 kg dyni
  • 4 jabłka
  • 4 pomarańcze
  • sok z 1 cytryny
  • 700 g cukru
Obraną i pozbawioną nasion dynię kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę, aż dynia zacznie się rozgotowywać.
W tym czasie sparzamy 2 pomarańcze i na drobnych oczkach tarki ścieramy ich skórkę (tylko pomarańczową część). Resztę pomarańczy obieramy, dokładnie czyścimy z białych skórek i rozdrabniamy.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do dyni razem z rozdrobnionymi pomarańczami i dusimy wszystko razem przez kolejną godzinę, często mieszając.
Po tym czasie wsypujemy cukier. Mieszając gotujemy do momentu uzyskania pożądanej gęstości, ok. 45 minut. Na sam koniec dodajemy starte skórki z pomarańczy oraz sok z cytryny. W celu sprawdzenia czy dżem jest już dobry, należy schłodzić mały talerzyk w zamrażalce i wylać na niego kroplę dżemu. Jeśli kropla szybko krzepnie, dżem jest gotowy i możemy go przekładać do słoików. Mocno je zakręcamy i odstawiamy bez pasteryzowania.  



6 komentarzy:

  1. Brzmi pięknie, a jak smakuje? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybornie słodko, pomarańczowo... Ale najlepiej samemu spróbować i ocenić;)

      Usuń
  2. Ja robie dzem dyniowy bez jablek ale dodaje zblendowaną skorke pomaranczowa,ktora zazwyczaj przed swietami gotuje a potem blenduje i mroze w malenkich silikonowych foremkach.Zazwyczaj wykorzystywalam do lukru do buleczek.A w tym roku do takiego dzemiku.Gdy dynia sie juz ladnie ugotuje dodaje taka skorke, ocieram skorke z jednej cytryny i sok z 1cytryny.Dosladzam do smaku wychodzi przepyszny dzemik:-) Proporcje wedlug uznania:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł z tym mrożeniem skórki pomarańczowej. Chętnie wykorzystam przy najbliższej okazji;)

      Usuń
  3. Zrobiłam go dzisiaj,pracy masa,ale efekt wspaniały,kolor jak na zdjeciu,a smak m.......dodałam mniej cukru i sok z jednej cytryny,naprawdę pychotka.

    OdpowiedzUsuń