Karpatkę uwielbia cała moja rodzina, więc eksperymentuję z
nią na wiele sposobów. Dziś polecam wersję ekspresową dla zabieganych. Zamiast
ciasta parzonego świetnie sprawdza się tu gotowe ciasto francuskie przełożone
szybkim kremem budyniowym. Minimum wysiłku, a efekt powalający. Jest krucha,
delikatna i rozpływająca się w ustach.
- 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 8 łyżek cukru
- 750 ml mleka
- 200 g masła
- cukier puder do oprószenia
Płaty ciasta francuskiego rozkładamy na płasko na dwóch
blaszkach do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu), do
momentu aż się zarumienią. Studzimy.
Budynie mieszamy z cukrem i szklanką mleka. Pozostałe mleko
zagotowujemy, wlewamy budyń i mieszając podgrzewamy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu.
Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta. Chłodzimy w lodówce.
Przed podaniem obficie oprószamy cukrem pudrem.
Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta. Chłodzimy w lodówce.
Przed podaniem obficie oprószamy cukrem pudrem.
pyszne i łatwe można dodać krem karpatkowy gotowy
OdpowiedzUsuńNie wiem o co chodzi z tym puchem
OdpowiedzUsuńMasło miksujemy do momentu aż zmieni kolor na jaśniejszy i delikatnie zwiększy przy tym objętość, inaczej mówiąc "napuszy się".
Usuń