wtorek, 7 sierpnia 2018

KARPATKA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM




Karpatkę uwielbia cała moja rodzina, więc eksperymentuję z nią na wiele sposobów. Dziś polecam wersję ekspresową dla zabieganych. Zamiast ciasta parzonego świetnie sprawdza się tu gotowe ciasto francuskie przełożone szybkim kremem budyniowym. Minimum wysiłku, a efekt powalający. Jest krucha, delikatna i rozpływająca się w ustach.

  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 8 łyżek cukru
  • 750 ml mleka
  • 200 g masła
  • cukier puder do oprószenia

Płaty ciasta francuskiego rozkładamy na płasko na dwóch blaszkach do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu), do momentu aż się zarumienią. Studzimy.
Budynie mieszamy z cukrem i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i mieszając podgrzewamy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu.
Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta. Chłodzimy w lodówce.
Przed podaniem obficie oprószamy cukrem pudrem.


3 komentarze:

  1. pyszne i łatwe można dodać krem karpatkowy gotowy

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem o co chodzi z tym puchem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło miksujemy do momentu aż zmieni kolor na jaśniejszy i delikatnie zwiększy przy tym objętość, inaczej mówiąc "napuszy się".

      Usuń