czwartek, 9 sierpnia 2018

POMIDORKI MARYNOWANE




Pomidorki koktajlowe są bardzo plenne, a tegoroczne, upalne lato im sprzyja. Najsmaczniejsze są na świeżo, prosto z krzaczka, pachnące i pełne smaku, a te których nie dajemy rady zjeść na bieżąco wędrują do słoików, na później. Pomidorki w lekkiej marynacie octowej są oryginalną przystawką, dodatkiem do sałatek lub mięs z grilla.

Składniki na 4 słoiki o pojemności 500 ml
  • 1 kg drobnych pomidorków koktajlowych
  • 8 ząbków czosnku
  • 8 cebulek szalotek
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżeczki gorczycy
Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
Przygotowujemy 4 słoiki o pojemności 500 ml. Do każdego z nich wkładamy po 2 obrane ząbki czosnki i 2 cebule szalotki oraz po 1 liściu laurowym i zielu angielskim, po 2 ziarenka pieprzy i pół łyżeczki gorczycy. Pomidorki myjemy i układamy w słoikach, do pełna. Składniki zalewy zagotowujemy i gorącą zalewamy pomidorki w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania.

1 komentarz:

  1. Muszę spróbować. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń