Pomidorki koktajlowe są bardzo plenne, a tegoroczne, upalne lato im sprzyja. Najsmaczniejsze są na świeżo, prosto z krzaczka, pachnące i pełne smaku, a te których nie
dajemy rady zjeść na bieżąco wędrują do słoików, na później. Pomidorki w lekkiej
marynacie octowej są oryginalną przystawką, dodatkiem do sałatek lub mięs z
grilla.
Składniki na 4
słoiki o pojemności 500 ml
- 1 kg drobnych pomidorków koktajlowych
- 8 ząbków czosnku
- 8 cebulek szalotek
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu
- 2 łyżeczki gorczycy
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
Przygotowujemy 4 słoiki o pojemności 500 ml. Do każdego z
nich wkładamy po 2 obrane ząbki czosnki i 2 cebule szalotki oraz po 1 liściu
laurowym i zielu angielskim, po 2 ziarenka pieprzy i pół łyżeczki gorczycy.
Pomidorki myjemy i układamy w słoikach, do pełna. Składniki zalewy zagotowujemy
i gorącą zalewamy pomidorki w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut od
momentu zagotowania.
Muszę spróbować. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń