środa, 22 sierpnia 2018

KOTLETY BROKUŁOWO-JAJECZNE




Brokuły i jajka to proste i pyszne połączenie na codzienny, bezmięsny obiad. Kotleciki są delikatne w smaku, lekko przyrumienione i chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Polecam!

Składniki na 12 sztuk:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 brokuł
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół-twardo, ok. 5 minut. Studzimy i drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Jajka na twardo obieramy i kroimy w drobna kostkę. Łączymy posiekanego brokuła, cebulę oraz jajka gotowane i surowe. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej i zioła prowansalskie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i formujemy kotlety. Panierujemy w bułce tartej i na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano.

1 komentarz: