Brokuły i jajka to proste i pyszne połączenie na codzienny,
bezmięsny obiad. Kotleciki są delikatne w smaku, lekko przyrumienione i
chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Polecam!
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 brokuł
- 1 duża cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej
wodzie na pół-twardo, ok. 5 minut. Studzimy i drobno kroimy. Cebulę obieramy,
kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Jajka na twardo
obieramy i kroimy w drobna kostkę. Łączymy posiekanego brokuła, cebulę oraz jajka
gotowane i surowe. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej i zioła prowansalskie.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i formujemy kotlety.
Panierujemy w bułce tartej i na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! ;-)