Gofry uwielbiamy pod każdą postacią, więc niezależnie od
tego czego do nich dodam, wiem że znikną w okamgnieniu. Dziś z dodatkiem
warzywnym, choć na słodko i z cynamonem. Są pyszne i chrupiące z zewnątrz, a
smakiem przypominają ciasto marchewkowe. Polecam!
- 2 średnie marchewki (180 – 190 g, ok. 1 szklanki tartej)
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- ¼ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Szklankę marchewki miksujemy z mąką, cukrem, mlekiem, olejem, proszkiem do
pieczenia, cynamonem i żółtkami. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą
soli. Pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy
porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy do zrumienienia i chrupkości. Podajemy
z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, serkiem waniliowym lub frużeliną
owocową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz