poniedziałek, 20 sierpnia 2018

GOFRY MARCHEWKOWE




Gofry uwielbiamy pod każdą postacią, więc niezależnie od tego czego do nich dodam, wiem że znikną w okamgnieniu. Dziś z dodatkiem warzywnym, choć na słodko i z cynamonem. Są pyszne i chrupiące z zewnątrz, a smakiem przypominają ciasto marchewkowe. Polecam!

Składniki na 12 gofrów:
  • 2 średnie marchewki (180 – 190 g, ok. 1 szklanki tartej)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Szklankę marchewki miksujemy z mąką, cukrem, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i żółtkami. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy do zrumienienia i chrupkości. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, serkiem waniliowym lub frużeliną owocową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz