Kiedy proste ciasto ma zachwycać wyglądem polecam użycie
galaretki krystalicznej. Dzięki niej różyczki z brzoskwiń prezentują się
uroczyście, a ciasto świetnie sprawdzi się na imprezie imieninowej.
- 5 dużych jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 galaretka brzoskwiniowa lub krystaliczna
- 1 puszka masy kajmakowej
- ok. 20 herbatników maślanych
- puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki krystaliczne
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mąkę
ziemniaczaną, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Puszystą masę
przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 36 cm wyłożonej papierem
do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.
Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml
wrzątku. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i cały czas ubijając
małym strumieniem wlewamy zaczynającą tężeć galaretkę.
Wykonanie: Brzoskwinie odsączamy z syropu. Pół
szklanki syropu mieszamy z pół szklanki wody i nasączamy biszkopt. Nasączony biszkopt
smarujemy masą kajmakową. Na kajmaku układamy warstwę herbatników, jeden obok
drugiego. Wykładamy masę śmietankową, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do
lodówki do stężenia. Połówki brzoskwiń kroimy w bardzo cienkie plasterki.
Delikatnie zwijając układamy je na stężałej masie śmietanowej - wciskając ich
dolne krawędzie w masę, formujemy płatki róż. Wierzch ciasta polewamy
galaretkami krystalicznymi rozpuszczonymi w 800 ml wody. Chłodzimy w lodówce.
ślicznie wygląda
OdpowiedzUsuń