poniedziałek, 27 sierpnia 2018

CIASTO Z BRZOSKWINIOWĄ RÓŻĄ




Kiedy proste ciasto ma zachwycać wyglądem polecam użycie galaretki krystalicznej. Dzięki niej różyczki z brzoskwiń prezentują się uroczyście, a ciasto świetnie sprawdzi się na imprezie imieninowej.  

Biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub krystaliczna
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • ok. 20 herbatników maślanych
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki krystaliczne

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Puszystą masę przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.

Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy zaczynającą tężeć galaretkę. 

Wykonanie: Brzoskwinie odsączamy z syropu. Pół szklanki syropu mieszamy z pół szklanki wody i nasączamy biszkopt. Nasączony biszkopt smarujemy masą kajmakową. Na kajmaku układamy warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Wykładamy masę śmietankową, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia. Połówki brzoskwiń kroimy w bardzo cienkie plasterki. Delikatnie zwijając układamy je na stężałej masie śmietanowej - wciskając ich dolne krawędzie w masę, formujemy płatki róż. Wierzch ciasta polewamy galaretkami krystalicznymi rozpuszczonymi w 800 ml wody. Chłodzimy w lodówce.

1 komentarz: