piątek, 17 sierpnia 2018

PATISONY MARYNOWANE




Patisony, przypominające kształtem żółte kwiatki, przyciągają wzrok na rabatach i w słoikach. Małe okazy mają miękką skórkę i można je zjadać w całości, dlatego świetnie nadają się do marynaty, aby cieszyć nas swym smakiem i wyglądem również zimą.

Składniki na 4  słoiki o pojemności 500 ml
  • 1 kg małych patisonów
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżeczki gorczycy
Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • ¾ szklanki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowujemy 4 słoiki o pojemności 500 ml. Do każdego z nich wkładamy po 2 obrane ząbki czosnki oraz po 1 liściu laurowym i zielu angielskim, po 2 ziarenka pieprzy i pół łyżeczki gorczycy. Patisony myjemy i układamy w słoikach, do pełna (większe można przekroić). Składniki zalewy zagotowujemy i gorącą zalewamy patisony w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 – 15 minut od momentu zagotowania.

3 komentarze:

  1. Nigdy nie miałam okazji robić, ale teraz jak już mam przepis... Dzięki, oby wiecej takich wpisów. Pozdrowienia, bardzo doceniam bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuja się spektakularnie!
    Będa idealne zima...
    xxx

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie. Robię je do słoika pierwszy raz. Przepis mi się podoba, chociaż jak dla mnie to dam mniej octu.

    OdpowiedzUsuń