piątek, 26 lipca 2013

SŁONECZNA SAŁATKA Z OGÓRKÓW




Co roku staram się zrobić jakieś nowe sałatki na zimę, aby znaleźć te które na stałe wejdą do zestawu naszych przetworów. Ta zaintrygowała mnie fajnym, radosnym kolorem. W smaku jest raczej delikatna więc będzie pasowała do wielu dań obiadowych. Z podanej porcji zrobiłam 10 słoików o pojemności 500 ml.

  • 4 kg ogórków
  • ½ kg czerwonej papryki
  • ½ kg marchewki
  • ½ kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soli
  • ¾ szkl. cukru
  • ¾ szkl. oleju
  • 1 szkl. octu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • ziele angielskie
  • pieprz ziołowy, koperek
  • gorczyca, liść laurowy

Ogórki i cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę lub paski. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę.
Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy sól, cukier, olej, ocet, przecier pomidorowy i po trochu wszystkich przypraw do smaku. Powtórnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy słoiki. Napełniamy je sałatką razem z wytworzonym sokiem. Pasteryzujemy 15 min.

Przepis zaczerpnięty z nr specjalnego gazetki Przyślij przepis – Przetwory i  nalewki.

2 komentarze: