wtorek, 17 grudnia 2013

DOMOWA WĘDLINA CZYLI SCHAB Z RĘKAWA




Od czasu do czasu warto przygotować domową wędlinę do kanapek. Bez konserwantów, nasyconą smakiem i pachnącą ziołami. Schab pieczony w rękawie świetnie się do tego nadaje. Praca żadna, a efekt wprawi rodzinę w zachwyt. Schab sam w sobie jest dość suchym mięsem, więc jako dodatek proponuję np. odrobinę sosu chrzanowego. Polecam nie tylko od święta!

  • 1,5 kg schabu bez kości
Marynata:
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżki soli
  • ½ łyżki tymianku
  • ½ łyżki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

Schab myjemy i osuszamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Mieszamy i smarujemy schab z wszystkich stron. Zamarynowane mięso wkładami do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso wraz z marynatą umieszczamy w rękawie do pieczenia. Końce rękawa dobrze związujemy i od góry wykonujemy 2-3 nakłucia igłą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 2000C przez 1,5 godziny.
Rękaw ostrożnie rozcinamy od góry i wyjmujemy upieczony schab. Sos wytworzony podczas pieczenia możemy przelać do garnka, zagęścić odrobiną mąki ze śmietaną i podać wraz z pierwszymi plastrami schabu na obiad. Resztę chłodzimy w lodówce i podajemy do kanapek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz