Od czasu do czasu warto przygotować domową wędlinę do
kanapek. Bez konserwantów, nasyconą smakiem i pachnącą ziołami. Schab pieczony
w rękawie świetnie się do tego nadaje. Praca żadna, a efekt wprawi rodzinę w
zachwyt. Schab sam w sobie jest dość suchym mięsem, więc jako dodatek proponuję
np. odrobinę sosu chrzanowego. Polecam nie tylko od święta!
- 1,5 kg schabu bez kości
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżki soli
- ½ łyżki tymianku
- ½ łyżki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
Schab myjemy i osuszamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi
składnikami marynaty. Mieszamy i smarujemy schab z wszystkich stron.
Zamarynowane mięso wkładami do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą
noc.
Po tym czasie mięso wraz z marynatą umieszczamy w rękawie do
pieczenia. Końce rękawa dobrze związujemy i od góry wykonujemy 2-3 nakłucia
igłą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 2000C przez 1,5 godziny.
Rękaw ostrożnie rozcinamy od góry i wyjmujemy upieczony schab.
Sos wytworzony podczas pieczenia możemy przelać do garnka, zagęścić odrobiną
mąki ze śmietaną i podać wraz z pierwszymi plastrami schabu na obiad. Resztę
chłodzimy w lodówce i podajemy do kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz