czwartek, 19 grudnia 2013

ZAPIEKANKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ I MIĘSEM MIELONYM




To jedna z moich ulubionych zapiekanek, przygotowywana zwykle w okresie zimowym. Sycąca i bardzo smaczna. Gorąco polecam!

  • 1,5 – 2 kg ziemniaków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 duże cebule
  • 150 g sera żółtego
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • ½ szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • słodka papryka mielona
  • olej
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy ok. 15 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy rozdrobnione mięso mielone i podsmażamy do momentu aż zacznie się rumienić. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Kapustę kiszoną drobno siekamy, zalewamy bulionem i gotujemy 15 min. Odcedzamy.
Ser ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy kolejno warstwami: 1/3 ziemniaków, kapustę, 1/3 ziemniaków, mięso z cebulką, 1/3 ziemniaków. Wierzch smarujemy sosem serowym.
Pieczemy ok. 35 min w 2000C. 

3 komentarze:

  1. Świetna, polska zapiekanka ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zapiekanaka :) Wspaniałe połączenie składników. Ląduje do ksiązki z przepiami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję.
    Uwielbiam zapiekanki i wszystkie składniki z tej tutaj :)

    OdpowiedzUsuń