To jedna z moich ulubionych zapiekanek, przygotowywana zwykle w okresie zimowym. Sycąca i
bardzo smaczna. Gorąco polecam!
- 1,5 – 2 kg ziemniaków
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 3 duże cebule
- 150 g sera żółtego
- 150 ml kwaśnej śmietany
- ½ szklanki bulionu
- sól, pieprz
- słodka papryka mielona
- olej
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy ok. 15 min w
osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy rozdrobnione
mięso mielone i podsmażamy do momentu aż zacznie się rumienić. Doprawiamy solą,
pieprzem i papryką.
Kapustę kiszoną drobno siekamy, zalewamy bulionem i gotujemy
15 min. Odcedzamy.
Ser ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy kolejno warstwami:
1/3 ziemniaków, kapustę, 1/3 ziemniaków, mięso z cebulką, 1/3 ziemniaków.
Wierzch smarujemy sosem serowym.
Pieczemy ok. 35 min w 2000C.
Świetna, polska zapiekanka ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńSuper zapiekanaka :) Wspaniałe połączenie składników. Ląduje do ksiązki z przepiami :D
OdpowiedzUsuńWypróbuję.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki i wszystkie składniki z tej tutaj :)