poniedziałek, 29 kwietnia 2019

KOPIEC KRETA




Kopiec kreta to modne ostatnio ciasto, które można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej pod warstwą kruszonego, kakaowego ciasta ukrywa się prosta masa śmietankowa z czekoladą i bananami. Moją wersję przygotowałam na klasycznym cieście zwanym „murzynkiem”, którego okruchy dodałam również do masy, aby nic się nie zmarnowało. Charakterystyczny kopiec udekorowany kwiatami ucieszy przede wszystkim dzieci i z powodzeniem zastąpi tort podczas ogrodowego przyjęcia.

Ciasto:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 5 łyżek mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
  • 5 bananów
  • sok z połowy cytryny
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Masło, cukier, kakao i mleko podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania konsystencji gładkiej, błyszczącej masy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek i dodajmy do zimnej masy. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem.
Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy 30 w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.
Przestudzone ciasto wyjmujemy z blaszki i odcinamy całą wyrośniętą górkę, zostawiając od dołu blat ciasta o grubości ok. 2 cm. Przy pomocy łyżki delikatnie wydrążamy środek ciasta, pozostawiając nienaruszone krawędzie spodu i boków. Wydrążone oraz ścięte ciasto drobno kruszymy i odstawiamy. Na spodzie ciasta układamy obrane i skropione sokiem z cytryny banany. W razie potrzeby przycinamy je tak, aby mniej więcej pokryły cały spód. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodajemy szklankę drobno pokruszonego ciasta, mieszamy i wykładamy na banany, formując kształt kopca. Powierzchnię wygładzamy i obsypujemy pozostałym pokruszonym ciastem, delikatnie dociskając. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. Przed podaniem dowolnie dekorujemy. 

piątek, 19 kwietnia 2019

BABECZKI WIELKANOCNE




Nasze ulubione muffinki marchewkowe przekształciłam na wersję wielkanocną, ze śmietankowo-orzechowym gniazdkiem, na którym pięknie prezentują się kolorowe jajeczka. 

Składniki na 12 sztuk:
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki oleju
  • 2 większe marchewki (ok. 1 ½ szklanki tartej)
Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • cukrowe jajeczka czekoladowe

Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i kakao. W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem i olejem. Dosypujemy suche składniki i marchewkę. Mieszamy do połączenia. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do ¾ ich wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i masło orzechowe. Miksujemy i przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskamy tworząc dekoracyjne stożki na każdej babeczce. Dekorujemy cukrowymi jajeczkami. 

środa, 17 kwietnia 2019

MAZUREK CYTRYNOWY




Mazurek ze słodko-kwaśnym kremem cytrynowym jest idealnym ciastem wielkanocnym. Lekki i radosny, a przy tym orzeźwiający i niezwykle pyszny. Nie wymaga żmudnych dekoracji, aby pięknie się prezentować – wystarczą beziki i kilka kropel lukru. Polecam!

Kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
Krem cytrynowy – lemon curd:
  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
Dodatkowo:
  • małe bezy do dekoracji
  • lukier z cukru pudru

Kruche ciasto: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier puder, żółtko, łyżkę śmietany oraz szczyptę soli. Energicznie zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Podsypując blat mąką ciasto rozwałkowujemy na okrąg nieco większy od średnicy tortownicy. Wycinamy okrąg, który układamy na dnie blaszki, a z resztek ciasta formujemy cienki wałek wylepiając nim rand dookoła. Dno ciasta gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie pieczenia. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie pieczemy je 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu). Będzie gotowe kiedy brzeg zacznie się lekko rumienić.

Krem cytrynowy – lemon curd: Cytryny dokładnie myjemy i osuszamy. Skórkę ścieramy na małych oczkach tarki (wyłącznie żółtą część), a sok wyciskamy. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem, stawiamy na ogniu i podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się ciepła dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny. Nie przerywając mieszania w dalszym ciągu podgrzewamy, do momentu aż krem zgęstnieje (masa nie może się zagotować!). Studzimy i przecieramy przez gęste sitko, aby uzyskać większą gładkość kremu.

Wykonanie: Przestudzony spód kruchego ciasta smarujemy gruba warstwą kremu cytrynowego (nadmiar kremu można przechować w lodówce i użyć np. do przełożenia kruchych ciasteczek). Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy bezikami i lukrem z cukru pudru. 

poniedziałek, 15 kwietnia 2019

BABKA CHAŁWOWA




Już wiele razy przekonałam się, że chałwa bardzo dobrze radzi sobie w wypiekach. Tym razem jej subtelny aromat podkreśla smak prostej, ucieranej babki. Całość polałam gęstą polewą chałwowo-czekoladową, obok której nie można przejść obojętnie. Polecam!

  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany kremówki 30%

Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy pokruszoną chałwę, a następnie po 1 jajku i porcji mąki przesianej razem z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do niewielkiej formy na babkę uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąka lub bułką tartą. Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Polewa: Do metalowej lub szklanej miseczki wsypujemy pokruszona chałwę i posiekaną czekoladę. Zalewamy śmietanką i stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewamy na parze, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ciepłą polewą polewamy wierzch babki. Dekorujemy wg uznania, np. kolorową posypką lub wiórkami białej czekolady.

piątek, 12 kwietnia 2019

ŻUREK W CHLEBKU




Wielkanocny żurek podany w chlebowych miseczkach będzie się pięknie i oryginalnie prezentował na świątecznym stole. Polecam!

  • 4 chlebki na żurek (przepis TUTAJ)
  • 300-400 ml zakwasu na żurek (przepis TUTAJ)
  • 500 g białej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki śmietany
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo

Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do garnka razem z kiełbasą, dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy ok. 3 litrami wody, solimy i gotujemy do miękkości warzyw ok. 20 – 25 minut. Kiełbasę wyjmujemy, a do zupy dodajemy zakwas na żurek oraz cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną na maśle. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Rozcieramy je z odrobiną soli, mieszamy ze śmietaną i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Dodajemy białą kiełbasę i jajka pokrojona na plasterki. 

Przed podaniem: Z chlebków odcinamy górną część z kuleczką na pokrywkę. Z wnętrza wydrążamy miąższ pozostawiając ścianki grubości ok. 1 – 1,5 cm. Całe wnętrze smarujemy roztopionym masłem (zużyjemy ok. 30 g masła) i zapiekamy 10 minut w temperaturze 2000C. Lekko studzimy i napełniamy gorącym żurkiem.