sobota, 31 maja 2014

ZRAZY Z KARKÓWKI Z PIECZARKAMI




Te zrazy to prawdziwa uczta dla wielbicieli mięsa i pieczarek. Soczysta, krucha karkówka z dużą ilością pieczarkowego nadzienia, które częściowo znajduje się też w aromatycznym, aksamitnym sosie. Kiedy podałam je do kaszy gryczanej mój mąż był w siódmym niebie. Z podanej porcji przygotowałam 10 zrazów. Polecam!

  • 1 kg karkówki
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki śmietany

Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka minut, aż zaczną się lekko rumienić. Studzimy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z drobno posiekaną pietruszką.
Karkówkę kroimy w 1-centymetrowe plastry. Cienko je rozklepujemy i oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster mięsa wykładamy po 1 łyżce pieczarek (farsz, który pozostanie niewykorzystany zachowujemy). Rozsmarowujemy je po całej powierzchni i delikatnie zwijamy roladki. Aby się nie rozwalały, możemy je spiąć wykałaczkami. Zrazy podsmażamy z wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Przekładamy je do garnka razem z pozostałym farszem pieczarkowym. Wlewamy półtorej szklanki wody i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30-40 minut do miękkości mięsa (lub 12 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo). Gotowe zrazy przekładamy na talerz. Mąkę ziemniaczaną mieszamy ze śmietaną i wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Częścią sosu polewamy zrazy, a resztę podajemy w sosjerce.

piątek, 30 maja 2014

BUŁKI Z SERKIEM WIEJSKIM I SZCZYPIORKIEM




Na wiosenne śniadanie polecam pyszne bułeczki z serkiem wiejskim i szczypiorkiem. Z pięknie przyrumienioną skórką i jędrnym wnętrzem. Świetne z wędliną czy serem, ale najlepsze chyba po prostu z młodymi, wiosennymi warzywami. Świeże i pachnące rozchodzą się w mgnieniu oka. Polecam!

Składniki na 12 bułek:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g serka wiejskiego
  • 30 g roztopionego masła
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1/3 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną letniego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce łączymy mąkę, drożdże i pozostałe składniki z wyjątkiem szczypiorku. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Dodajemy szczypiorek i wyrabiamy jeszcze tylko tyle, aby równomiernie rozłożył się w cieście. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części, z których formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i ponownie odstawimy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1800C. Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Pieczemy ok. 20 min, do momentu aż bułki ładnie się zarumienią. Studzimy na kratce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki z wyjątkiem szczypiorku dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie, a na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta, po sygnale dźwiękowym dosypujemy szczypiorek. Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy z maszyny, dzielimy na bułeczki i dalej postępujemy tak jak powyżej.

czwartek, 29 maja 2014

PIANKA RABARBAROWA NA BISZKOPCIE




Ten lekki i orzeźwiający deser z pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli rabarbaru. Nieskomplikowany, rozpływający się w ustach, o słodko-kwaśnym smaku. Polecam!

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mąki
Pianka:
  • 500 g rabarbaru
  • ½ szklanki cukru
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 łyżeczek żelatyny

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez 20 min. Studzimy w blaszce

Pianka: Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się rozpadać. Możemy go całkowicie rozgotować na jednolita masę lub przyspieszyć proces miksując wszystko blenderem. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, łączymy z jogurtem i zimną masą rabarbarową.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku, lekko studzimy i nadal ciepłą wlewamy do pianki. Miksujemy i przelewamy na zimny biszkopt. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

RabarbaloveRabarbalove

środa, 28 maja 2014

KLOPSIKI ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM




A na obiad – klopsiki! Tym razem zapiekane w sosie pomidorowym z delikatną serową pierzynką. Smaczne i niebanalne, najlepiej smakują podane do makaronu. Polecam!

Klopsiki:
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Sos:
  • 1 duża cebula
  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g żółtego sera

Klopsiki: Do mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, pietruszkę i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy i formujemy okrągłe klopsiki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Sos: Na oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Wlewamy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sosem zalewamy klopsiki w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 1900C na 45 minut. Po tym czasie wierzch posypujemy żółtym serem startym na tarce i zapiekamy jeszcze około 10-15 minut do momentu, aż ser się rozpuści.

wtorek, 27 maja 2014

CIASTO CZEKOLADOWE Z RABARBAREM




Zapraszam na pyszne czekoladowe ciasto rabarbarowe. Szybkie i proste do wykonania, mocno wilgotne i długo zachowujące świeżość. Słodycz czekolady świetnie się komponuje z kwaśnym rabarbarem. Spróbujcie sami!

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki + 1 łyżka
  • ½ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki maślanki
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
Polewa:
  • 1 gorzka czekolada
  • ¼ szklanki śmietanki 30%

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy.
Masło z cukrem ucieramy przez 2-3 minuty. Dodajemy kolejno po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wlewamy maślankę i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy drobno pokrojony rabarbar wymieszany z 1 łyżką mąki. Mieszamy tylko tyle, aby równomiernie rozłożył się w cieście.
Masę przekładamy do formy keksówki o wymiarach ok. 10 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub dobrze natłuszczoną i oprószoną mąką.
Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez ok. 60 min. – do suchego patyczka. Studzimy w formie.

Polewa: Czekoladę ze śmietanką podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu aż się rozpuści. Ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy gorącą polewą.
RabarbaloveRabarbalove