Lekka i pyszna sałatka ziemniaczana z dressingiem koperkowy,
marynowanymi pieczarkami oraz wiosennymi rzodkiewkami i ogórkami. Orzeźwiająca i chrupiąca. Świetna na
upalne dni w porze obiadowej i nie tylko. Polecam!
- 1 ½ kg ziemniaków
- 2 długie ogórki
- pęczek rzodkiewek
- 300 ml słoik marynowanych pieczarek
- 1 czerwona cebula
- pęczek koperku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki zalewy z marynowanych pieczarek
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku lub na
parze do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w plasterki.
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki lub jeśli są duże na mniejsze
kawałki.
Rzodkiewki kroimy również w plasterki, a cebulę w nieduże
paski.
Pieczarki odcedzamy, zachowując 3 łyżki zalewy i kroimy w
plasterki.
Koperek drobno siekamy i mieszamy z oliwą, zalewą z
pieczarek i musztardą.
Wszystkie pokrojone składniki łączymy, polewamy dressingiem
koperkowym i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
Jak apetycznie wygląda,mniam!
OdpowiedzUsuń