Przepis na tort Szwarcwaldzki przywiozłam w niemieckiej
gazecie z wakacji w Monachium. Jako że ten popularny na całym świecie wypiek ma
swe korzenie właśnie w południowych Niemczech, pomyślałam, że opierając się na tej
właśnie recepturze stworzę tort najbliższy oryginału. Schwarzwäldertorte, w zależności
od regionu w którym się go piecze, znany też jako Czarny Las lub Black Forest Cake
to blaty czekoladowego ciasta nasączone ponczem z kompotu wiśniowego i
wiśniówki, przełożone domową frużeliną z wiśni i sporą porcją bitej śmietany. Lekki,
nie przesłodzony, z soczystymi wiśniami i do tego niezbyt skomplikowany – po
prostu nie można go nie lubić!
- 50 g gorzkiej czekolady
- 7 jajek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 125 g miękkiego masła
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek kakao (30 g)
- 250 ml + 60 ml kompotu z wiśni
- 500 g wiśni świeżych lub z kompotu (wypestkowanych)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml kompotu z wiśni
- 50 ml likieru wiśniowego (lub innego alkoholu, np. rumu)
- 50 g gorzkiej czekolady
- wiśnie kandyzowane
Ciasto: Czekoladę topimy i studzimy. Białka oddzielamy
od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę dosypując
stopniowo ¾ szklanki cukru. Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo
roztopioną czekoladę, a następnie naprzemiennie po 1 żółtku i porcji mąki
przesianej razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy połowę
ubitych białek delikatnie mieszając szpatułką, a kiedy dobrze połączą się z
ciastem dodajemy drugą połowę, również delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy
do natłuszczonej masłem tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem
do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu).
Masa wiśniowa: 250 ml kompotu z wiśni zagotowujemy z
cukrem i cynamonem. Energicznie mieszając wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną
w 60 ml kompotu. Gotujemy do zgęstnienia, dodajemy wiśnie i odstawiamy do
przestudzenia.
Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy
na sztywno z cukrem pudrem. Na sam koniec, miksując, wlewamy żelatynę
rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i przestudzoną do temperatury pokojowej.
Wykonanie: Przestudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy
i przecinamy na trzy cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na paterze,
nasączamy 1/3 ponczu z kompotu i likieru wiśniowego, smarujemy połową masy
wiśniowej, a następnie ¼ porcji bitej śmietany. Układamy drugi blat i
postępując tak samo jak przy pierwszym, nasączamy go i smarujemy najpierw
pozostałą częścią masy wiśniowej, a następnie ¼ masy śmietanowej. Na górze układamy
ostatni blat czekoladowego ciasta i nasączamy go pozostałym ponczem. Górę i
boki tortu pokrywamy cienką warstwą masy śmietanowej. Obsypujemy je tartą
czekoladą. Pozostałą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy naokoło
tortu dekoracyjne rozetki, na których umieszczamy kandyzowane wiśnie.