Bûche de Noël to wypiek popularny we Francji. Pięknie przyozdobioną
roladę w kształcie drewnianego pieńka podaje się w czasie Świąt Bożego Narodzenia.
Warto się zainspirować tym pomysłem i również nasze świąteczny stoły udekorować
takim eleganckim deserem. Swoją roladę przygotowałam z ciasta biszkoptowego z
cynamonem i kremem czekoladowym. Wyglądała i smakowała bardzo świątecznie.
Polecam!
Biszkopt:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki cynamonu
Krem czekoladowy:
- 300 ml śmietanki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 150 ml mocnej kawy
- cukier puder
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a
następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą razem z mąką
ziemniaczaną i cynamonem. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby
nie utracić puszystości. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia
dużej, prostokątnej blaszki z wyposażenia piekarnika. Pieczemy 15 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu). Nie należy biszkoptu piec dłużej, gdyż zbyt mocno wysuszony
będzie się łamał przy zwijaniu. Gorący biszkopt przenosimy na bawełnianą
ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, tak aby papier do pieczenia był od góry.
Papier delikatnie odklejamy, a biszkopt razem ze ściereczką zwijamy w ciasną
roladę. Odstawiamy do przestudzenia.
Krem czekoladowy: Czekoladę gorzką i mleczną siekamy
w drobną kostkę. Śmietankę z cynamonem zagotowujemy i gorącą zalewamy
czekoladę. Odstawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy do gładkości. Studzimy i
wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Schłodzoną
masę miksujemy na najwyższych obrotach miksera ok. 5 minut, aż nabierze
puszystości.
Wykonanie: Zimny biszkopt odwijamy ze ściereczki,
delikatnie nasączamy kawą i smarujemy kremem, część zostawiając do dekoracji.
Zwijamy roladę. Z obu jej końców ukośnie odcinamy dwa kawałki ciasta i układamy
je wzdłuż rolady, aby tworzyły konary gałęzi. Całość smarujemy pozostałym
kremem, wygładzamy i widelcem robimy podłużne wzory, imitujące nierówności
kory. Całość oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy wg uznania, np. grzybkami,
listkami i świerkowymi gałązkami. Roladę przechowujemy w lodówce.