wtorek, 15 grudnia 2020

PUSZYSTY PIERNIK Z DŻEMEM

 

 

Na ostatnią chwilę przed Świętami lub w dowolnym momencie, kiedy mamy ochotę na szybkie korzenne ciasto, polecam piernik z dżemem na bazie przepisu ze starego zeszytu. Jest mięciutki i puszysty, a jednocześnie wilgotny. Aby nadać mu odświętnego charakteru można użyć do dekoracji lukrowanych pierników lub ulubionych bakalii. Polecam!

Składniki na formę 24x24 cm:

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki ulubionego dżemu
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 szklanki mąki

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy przyprawę do piernika i cynamon. Mieszamy i odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Cienką strużką dolewamy stopniowo olej, dodajemy dżem i mleko. Na sam koniec wsypujemy suche składniki. Mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera tylko do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do formy o wym. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Czekoladę drobno kroimy i zalewamy mocno podgrzaną śmietanką. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej, aksamitnej polewy. Wylewamy na ciasto. Dekorujemy wg uznania.

1 komentarz: