wtorek, 31 stycznia 2017

TORT KAWOWY




Na dobry tort zawsze znajdzie się okazja, a jeśli będzie potrójnie kawowy to tym bardziej. Biszkopt upiekłam z dodatkiem kawy tradycyjnie mielonej, krem jest na kawie rozpuszczalnej i dodatkowo całość nasączona jest likierem kawowym. Idealny deser dla prawdziwego kawosza!

Biszkopt o średnicy 24 cm:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka kawy mielonej
Krem kawowy:
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wrzącej wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru kawowego
Do nasączenia:
  • 150 ml likieru kawowego
  • 60 ml wody
Do dekoracji:
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • ciemne kakao do oprószenia
  • wiórki czekoladowe
  • ewentualnie ozdoby cukrowe

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy, dodajemy czubatą łyżkę kawy mielonej i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez ok. 40 min. Studzimy. Przed wyjęciem biszkoptu, jego boki delikatnie oddzielamy od blaszki przy pomocy nożyka. 

Krem kawowy: Kawę rozpuszczalną zalewamy łyżką wrzącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, przestudzoną kawę, likier kawowy oraz cukier puder do smaku (ok. 4 łyżek). Miksujemy.

Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 cienkie blaty. Pierwszy z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 ponczu przygotowanego z wody i likieru kawowego. Wykładamy 1/3 kremu kawowego i delikatnie dociskamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy go połową pozostałego ponczu i smarujemy połową pozostałego kremu. Wykładamy ostatni blat biszkoptu, nasączamy go resztą ponczu. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem kawowym. Boki dekorujemy wiórkami czekoladowymi, a górę tortu posypujemy ciemnym kakao (warstwę kakao oprószyłam dodatkowo cukrem pudrem używając dekoracyjnego szablonu). Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego i dookoła tortu wyciskamy rozetki. Dodatkowo tort można udekorować ozdobami cukrowymi. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.

sobota, 28 stycznia 2017

DOMOWE ZAPIEKANKI NA BAGIETCE




Tradycyjne zapiekanki, na bagietce, z grubą warstwą pieczarkowego farszu i sera. Często kupujemy takie na mieście, w pośpiechu, kiedy nie ma czasu na porządny posiłek, ale warto je zrobić także w domu, dla całej rodziny. Chrupiące, soczyste i pełne smaku. Bardzo polecam!

  • 3 bagietki o dł. ok. 25 cm
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 mały por
  • 150 g sera żółtego
  • olej
  • oregano
  • sól, pieprz
  • keczup
  • natka pietruszki

Pieczarki płuczemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i podgrzewamy do momentu, aż odparuje cała woda. Dodajemy 2 łyżki oleju i podsmażamy. Przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę oraz białą część pora pokrojone w drobną kostkę. Podsmażamy do zezłocenia i przekładamy do pieczarek. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Farsz powinien być dość pikantny. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. 2 – 3 łyżki tartego sera dodajemy do farszu pieczarkowego i mieszamy.
Bagietki kroimy wzdłuż na pół. Na każdą wykładamy warstwę farszu i posypujemy tartym serem. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C. Podajemy polane keczupem i posypane natką pietruszki. 

czwartek, 26 stycznia 2017

MALAKOFF - CIASTO BEZ PIECZENIA




Zapraszam dziś na pyszny austriacki deser Malakoff. Jest to delikatne, kremowe ciasto na biszkoptach, bez pieczenia. Tradycyjnie nasączane mocnym rumem, u mnie w słonecznej wersji dla dzieci na soku pomarańczowym i nektarze bananowym. Dla koloru dodałam konfiturę dyniowo-pomarańczową własnej produkcji oraz cząstki pomarańczy do dekoracji. Smakuje obłędnie, więc gorąco polecam, tym bardziej że przygotowuje się je szybko i bezproblemowo!

Krem:
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki nektaru bananowego
Poncz:
  • 100 ml nektaru bananowego
  • 50 ml soku pomarańczowego
Dodatkowo:
  • ok. 30 podłużnych biszkoptów
  • ½ szklanki konfitury pomarańczowej
  • spora garść płatków migdałowych

Krem: Jedną szklankę mleka zagotowujemy. Pół szklanki mleka miksujemy ze śmietanką, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym lub pastą waniliową oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Energicznie mieszając wlewamy na wrzące mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy dodając po 1 łyżce zimnego budyniu oraz nektar bananowy. 

Wykonanie: Blaszkę o wymiarach 15 x 28 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nektar bananowy mieszamy z sokiem pomarańczowym. Biszkopty zanurzamy na 3 – 4 sekundy w ponczu, aby delikatnie je nasączyć. Układamy na dnie blaszki, jeden obok drugiego. W podłużne szczeliny między biszkoptami nakładamy łyżeczką niewielką ilość konfitury pomarańczowej. Wykładamy połowę kremu, wyrównujemy i układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Szczeliny ponownie wypełniamy konfiturą pomarańczową. Wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałów lekko uprażonymi na suchej patelni. Gotowe ciasto wstawiamy na 2 – 3 godziny do lodówki. 

Inspiracja: Ciasto Malakoff

piątek, 20 stycznia 2017

KLUSKI Z BIAŁEJ KAPUSTY




Kluski z białej kapusty to pyszny i wszechstronny dodatek obiadowy. Można je podać do zupy, pieczeni, gulaszu lub samodzielnie - polane stopionym masłem lub okrasą ze skwarek.Zimą jakoś zawsze więcej czasu spędzamy w kuchni, więc na pewno znajdzie się czas na turlanie kluseczek.

  • 0,5 kg białej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • olej

Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą (a najlepiej bulionem, jeśli mamy), dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Dobrze odsączamy i studzimy.
Ugotowaną kapustę mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do kapusty razem z mąką, jajkiem i kwaśną śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto wyrabiamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotujemy w osolonym wrzątku lub rosole 5 – 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy polane stopionym masłem lub skwarkami, jako dodatek do zup lub pieczeni.

środa, 18 stycznia 2017

PAPRYKOWY GULASZ Z SZYNKI




Za oknem prawdziwa zima. Dzieci mają ferie, a śnieg kusi i zaprasza do zabawy. No a po powrocie trzeba zjeść syty i rozgrzewający obiad. Polecam prosty, paprykowy gulasz. Dobry zarówno z ziemniakami, jak i kluskami czy ulubioną kaszą.

  • 1 kg mięsa z szynki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka (świeża lub konserwowa)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • olej

Mięso kroimy w kostkę gulaszową i porcjami obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Oprószamy solą i pieprzem do smaku.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa szklimy cebulę oprószoną cukrem, dodajemy drobno posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą, słodką i wędzoną. Mieszamy i wszystko razem smażymy 2 – 3 minuty. Wlewamy szklankę wody i całość przekładamy do mięsa. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na średnim ogniu 45 – 60 minut, do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewając wodą. 10 minut przed końcem duszenia dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki. Gulasz zabielamy śmietaną i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.