- 2 ½ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 200 g masła
- ½ szklanki drobno posiekanej suszonej żurawiny
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 – 3 łyżki soku z pomarańczy
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i zimne,
posiekane masło. Składniki siekamy, a następnie dodajemy żurawinę, skórkę i sok
z pomarańczy. Energicznie zagniatamy zwarte ciasto, formujemy je w wałek o
średnicy 5 – 6 cm i długości 38 – 40 cm, i ciasno owijamy folią spożywczą (dla
ułatwienia wałek można podzielić na 2 krótsze kawałki i każdy z nich owinąć
oddzielnie). Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 2
godziny, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto delikatnie odwijamy z
folii, kroimy na 1-centymetrowe krążki i układamy w niewielkich odstępach na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12 – 15 minut w piekarniku
rozgrzanym do 1800C.
Inspiracja: Cranberry Orange Shortbread Cookies