czwartek, 30 listopada 2017

CIASTECZKA ŻURAWINOWO-POMARAŃCZOWE



Na pyszne, kruche ciasteczka zawsze jest dobra pora. Te z dodatkiem suszonej żurawiny oraz pomarańczy kojarzą nam się już z okresem przedświątecznym. Pięknie pachną, są uroczo kolorowe i baaaardzo smaczne. Z tej porcji upiekłam 38 ciasteczek, na dwóch dużych blaszkach z wyposażenia piekarnika. Polecam!
 
  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 200 g masła
  • ½ szklanki drobno posiekanej suszonej żurawiny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 – 3 łyżki soku z pomarańczy

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i zimne, posiekane masło. Składniki siekamy, a następnie dodajemy żurawinę, skórkę i sok z pomarańczy. Energicznie zagniatamy zwarte ciasto, formujemy je w wałek o średnicy 5 – 6 cm i długości 38 – 40 cm, i ciasno owijamy folią spożywczą (dla ułatwienia wałek można podzielić na 2 krótsze kawałki i każdy z nich owinąć oddzielnie). Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto delikatnie odwijamy z folii, kroimy na 1-centymetrowe krążki i układamy w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 

środa, 29 listopada 2017

PULPETY DROBIOWE ZAPIEKANE W SOSIE SZPINAKOWO-SEROWYM




Lekkie, pyszne danie obiadowe dla miłośników szpinaku. Pulpeciki z mięsa drobiowego zapiekłam w sosie szpinakowym z serem pleśniowym. Podałam je z grubym makaronem orkiszowym, ale dobre będą też w towarzystwie ryżu – jak kto lubi. 

Pulpety:
  • 450 g drobiowego mięsa mielonego
  • ½ dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki wody
  • sól i pieprz do smaku
Sos:
  • 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • ½ dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
Dodatkowo:
  • 100 g sera mozarella

Pulpety: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Do mięsa dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, podsmażoną cebulkę, natkę pietruszki, jajko, kaszę manną, 2 łyżki zimnej wody oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety.

Sos: Szpinak rozmrażamy. Na niewielkiej ilości oleju szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmrożony szpinak. Dusimy ok. 5 minut, a następnie dodajemy rozdrobniony ser gongonzola i śmietankę. Mieszając, dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wykonanie: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wylewamy sos szpinakowy i układamy pulpety. Pieczemy 40 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 15 minut przed końcem pieczenia pulpety posypujemy tartym serem mozzarella.

poniedziałek, 27 listopada 2017

TARTA Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ




- Mamo, mamo! Upieczesz to ciasto z kratką na wierzchu? – No to upiekłam… Najprostszą i najpyszniejszą tartę na świecie, z jabłkami i cynamonem, plus mój ulubiony dodatek, czyli trochę suszonej żurawinki. 

Kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 4 – 5 dużych, winnych jabłek
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
  • 1 łyżka kaszy manny
  • mąka do podsypywania
  • cukier puder do oprószenia

Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy. Dodajemy zimne, posiekane masło, żółtka, łyżkę wody i szczyptę soli. Składniki siekamy, a następnie energicznie zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wycinamy okrąg nieco większy od średnicy formy do tarty i wylepiamy nim dno oraz boki natłuszczonej blaszki. Dno gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w kulę i również wkładamy do lodówki.

Nadzienie: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy na patelnię, dodajemy cukier i cynamon. Mieszając podgrzewamy przez kilka minut, do momentu aż część jabłek zacznie się rozpadać. Dodajemy żurawinę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Wykonanie: Schłodzoną tartę wyjmujemy z lodówki, dno posypujemy kaszą manną i wykładamy nadzienie z jabłek. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy paski o szerokości 1 cm. Z pasków układamy kratkę na powierzchni ciasta. Z resztek ciasta wycinamy listki i układamy dookoła brzegu. Tartę pieczemy 35 – 40 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

piątek, 24 listopada 2017

GOFRY POMARAŃCZOWO-DYNIOWE




Gofry z dynią i pomarańczą to moje ostatnie kulinarne odkrycie. W smaku zdecydowanie króluje pomarańcza z nutą cynamonu. Podając je córce i mężowi nie wspominałam nic o dyni bojąc się ich reakcji. Zajadali aż miło, wychwalając cudowny smak i aromat, a ja cieszyłam się z udanego eksperymentu. Po kilku dniach upiekłam je po raz drugi, aby się przekonać czy wychodzą tak samo pyszne za każdym razem. I wychodzą! Podaję je z bitą śmietaną, obficie oprószone cynamonem, choć równie smaczne są z samym cukrem pudrem. Jak dobrze, że zrobiłam w tym roku duży zapas pieczonej dyni!

Składniki na 10 – 12 gofrów:
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki musu z pieczonej dyni
  • 1 pomarańcza (sok + skórka)
  • 1 szklanka mleka
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Skórkę z pomarańczy ścieramy na drobnych oczkach tarki (tylko pomarańczową część), a następnie wyciskamy z niej cały sok. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Dodajemy mus z dyni, skórkę oraz sok z pomarańczy, mleko, olej i jajka. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, cukrem pudrem i cynamonem.

czwartek, 23 listopada 2017

ROLADKI Z UDEK




Nigdy nie lubiłam trybowania kurczaka i z tego powodu najczęściej jadamy udka w całości – smażone, pieczone, duszone – są tysiące sposobów i wcale nie musi być nudno. Jednak ostatnio udaje mi się kupić gotowe, wytrybowane mięso z udek, więc wachlarz możliwości zdecydowanie się poszerzył. W roladkach sprawdza się świetnie, choć nie jest tak zwarte i stabilne jak wołowina czy schab. Za to smakuje wyśmienicie, jest miękkie i soczyste, tak jak lubimy. Bardzo polecam!

  • 6 wytrybowanych udek z kurczaka bez skóry
  • 1 mała papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 10 dag wędzonego boczku
  • słodka wędzona papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml śmietanki do sosów
  • natka pietruszki

Plastry mięsa z udek delikatnie rozklepujemy. Oprószamy z obu stron wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy po plasterku boczku, marchewki, papryki i cebuli. Zwijamy roladki spinając je wykałaczkami lub obwiązując nicią. Roladki obsmażamy do zezłocenia na rozgrzanym oleju. Podlewamy dwoma szklankami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz ewentualnie resztki marchewki, papryki i cebuli pozostałe po faszerowaniu. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, do miękkości mięsa. Gotowe roladki wyjmujemy na półmisek, a do sosu dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną ze śmietanką. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sos przelewamy do sosjerki i podajemy razem z roladkami.

środa, 22 listopada 2017

SURÓWKA Z MARCHEWKI I DYNI




Do jesiennych obiadów polecam rewelacyjnie pyszną surówkę z marchewki i dyni z dodatkiem jabłka i rodzynek. Cudownie chrupiąca, soczysta i słodko-kwaśna, a przy tym w świeżym, pogodnym kolorze.

  • 30 dag dyni
  • 30 dag marchewki
  • 5 dag rodzynek
  • 1 jabłko
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Dynię i jabłko pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych, a marchewkę i cebulę obieramy. Warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki. Jabłko również ścieramy na tarce i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Do warzyw z jabłkiem dodajemy rodzynki, majonez i jogurt oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy.