Dziś polecam śliwkową nutellę w wersji na bogato – z orzechami i migdałami. Swój wypróbowany pomysł na nutellę ze śliwek powtarzam niemal co roku, więc tym razem chciałam ją urozmaicić. Bardzo nam w tej odsłonie smakuje, więc śmiało polecam dalej!
Składniki na 8 słoików po 200 ml:
- 3 kg śliwek węgierek
- 750 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g ciemnego kakao
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Śliwki pestkujemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby puściły sok. Po tym czasie gotujemy je około jednej godziny w garnku z grubym dnem, na średnim ogniu, bez pokrywki, często mieszając. Po tym czasie odlewamy szklankę gorących powideł i mieszamy je z kakao oraz cynamonem. Przelewamy do śliwek, dodajemy połamane czekolady, orzechy, migdały i wanilię. Mieszając gotujemy razem na małym ogniu jeszcze ok. 30 minut. Całość blendujemy na gładki mus. Gorący krem przelewamy do słoików. Mocno zakręcamy. Nie pasteryzujemy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, jak każde przetwory.