wtorek, 1 września 2015

ŚLIWKOWA NUTELLA Z CZEKOLADĄ




Śliwkową nutellę robiłam po raz pierwszy kilka lat temu z przepisu znalezionego w gazecie, ze śliwek, cukru i kakao. Kakao było sporo i dżemik za bardzo nam nie smakował. Co roku zmieniałam więc proporcje składników tak, aby znaleźć dla nas idealny smak. Najbardziej lubimy taki z dużą zawartością prawdziwej czekolady. Aksamitnie gładki, o pięknym kolorze i zapachu. Świetny do naleśników, gofrów i na słodka kanapkę. I taki właśnie dziś Wam polecam – na osłodę pierwszego dnia w szkole – dla małych i dużych!

Składniki na 5 – 6 słoików:
  • 2 kg śliwek węgierek
  • 500 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g ciemnego kakao

Śliwki pestkujemy, zasypujemy z cukrem i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby puściły sok. Po tym czasie gotujemy je około jednej godziny w garnku z grubym dnem, na średnim ogniu, bez pokrywki, często mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia, odlewamy szklankę gorących powideł i mieszamy je z kakao. Przelewamy do reszty, dodajemy połamane czekolady i mieszamy aż się rozpuszczą. Całość blendujemy na gładki mus. Garnek ponownie stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gorący krem przelewamy do słoików. Zakręcamy i na 15 minut odstawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, jak każde przetwory.

3 komentarze:

  1. mmm mus idealny do wszelkich deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam ale wyszło za słodkie następnym razem dam mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń